Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

BBC: Britu vecpuišu ballītes veicina seksa verdzību

Britu tūristu vecpuišu ballītes Austrumeiropā veicina cilvēku tirdzniecību un seksa verdzību, liecina britu raidkorporācijas BBC veiktais pētījums.

Prāga, Rīga, Krakova, kā arī Amsterdama kļuvušas par populāru galamērķi britu vecpuišu ballīšu industrijai. Taču daļa no britu tūristu šajās valstīs atstātajiem 500 miljoniem sterliņu mārciņu (393 miljoniem latu) nonāk arī pie noziedzīgiem grupējumiem, kas nodarbojas ar sieviešu tirdzniecību un pārdošanu seksa verdzībā.

Mūsdienās standarta vecpuišu ballītes ceļojums nozīmē trīs četras diennakts ārvalstu pilsētā ar vētrainu uzdzīvi, kas sevī bieži vien ietver vairāk nekā striptīza kluba apmeklējumu. Daudzi šādu tūristu uzdzīvotāju izmanto arī vietējo prostitūtu pakalpojumus.

BBC žurnālists Saimons Bouzmens viesojies Latvijā, kur bordeļi ir aizliegti, un iztaujājis Vecrīgā sastaptos britu tūristus, kas stāstījuši par šaubīgu seksa industrijas iestādījumu apmeklējumiem.

Kāds britu tūrists, kurš atteicās izpaust savu vārdu, atzina, ka viņš kopā ar saviem draugiem apmeklējis kādu vietu pagrabā tumšā ieliņā.

Tūristiem demonstrētas vairākas meitenes, kas, pēc viņu novērtējuma, visdrīzāk seksa industrijā strādā piespiedu kārtā.

"Viņas stāvēja pie sienas ar pilnīgi tukšu skatienu, bez kādas izteiksmes sejā, kas ļāva nojaust, ka viņas tur visdrīzāk neatrodas aiz savas brīvas gribas. Man radās sajūta, ka viņas izvestas no kāda kambara un atbrīvotas no važām un atvestas šurp, lai viņām liktu ar kādu pavadīt stundu," BBC žurnālistam stāstīja Rīgā sastaptais britu tūrists.

Puse no viņa grupas bijusi satriekta par meiteņu izskatu un devusies prom, bet pārējie palikuši un izmantojuši meiteņu pakalpojumus.

Prāgā Bouzmens apstaigājis vairākus no Čehijas galvaspilsētas 70 bordeļiem un striptīza klubiem, katrā no tiem sastopot britu tūristus, no kuriem gandrīz visi pirkuši seksuālus pakalpojumus.

Čehija jau ilgus gadus tiek uzskatīta par tranzīta punktu sieviešu kontrabandai. BBC žurnālistam izdevies Prāgā noorganizēt slepenu tikšanos ar kādu personu no noziedzīga grupējuma, kas nodarbojas ar cilvēku kontrabandu.

Izliekoties par kāda Londonas bordeļa īpašnieku, žurnālists pie kontrabandista interesējies par meiteņu iegādes iespējām un saņēmis tūlītēju piedāvājumu iznomāt divas meitenes.

"Man tagad ir divas meitenes. Es viņas tev varu dot. Viņām ir dokumenti, viņas var ceļot, nekāda krimināla pagātne. Viena meitene man ienes 90 000 kronas (2412 latus) mēnesī, aptuveni 50 000 eiro (35 140 latus) gadā. Tu man maksā 3500 eiro (2460 latus) mēnesī un es tevi katru mēnesi apmeklēšu Anglijā, lai savāktu naudu," piedāvājis kontrabandists 30 minūšu ilgās sarunas laikā, kuru BBC žurnālists slepeni nofilmējis.

Kāds cits cilvēku kontrabandists Bouzmenam sacīja, ka neizjūt vainu par to, ka pelna naudu no cilvēkiem, kas tiek ieslodzīti.

"Tas ir parasts darbs, kad tu ej uz darbu un vakarā nāc mājās," sacīja slovāku kontrabandists, kas darbojas Čehijā.

Jautāts, vai kontrabandā iesaistītās meitenes viņš uzskata par savām darbiniecēm, kontrabandists atbildēja, ka "drīzāk kā lietas, kas man pieder".

Seksa verdzībā visbiežāk nonāk meitenes no nabadzīgām Austrumeiropas pilsētām, cerot uzsākt jaunu dzīvi Rietumeiropā.

Bouzmena intervētā slovāku meitene Jana, kurai izdevās aizbēgt no saviem suteneriem pēc gadu ilgām ciešanām nelegālā bordelī, stāstīja, ka viņa 17 gadu vecumā pameta Slovākiju kopā ar vīrieti, kuru viņa uzskatīja par savu draugu, lai sāktu jaunu dzīvi Amsterdamā.

Ierodoties Nīderlandē Janas "draugs" uzreiz viņu nodeva bordeļa īpašniekiem, kuriem viņš bija meiteni pārdevis.

Pēc ierašanās bordelī meiteni izvarojuši vairāki vīrieši. Amsterdamā Jana ar varu nodarbināta bordelī, kā arī regulāri izvarota. Pēc aptuveni gada viņai izdevies aizbēgt no bordeļa un atgriezties mājās.

Kā liecina Nīderlandes policijas dati, pagājušā gadā no seksa verdzības Amsterdamā izglābtas gandrīz 500 sievietes.

Amsterdamas seksa industrija lielā mērā ir atkarīga no ārzemju sievietēm no nabadzīgām valstīm.

Kā skaidroja Amsterdamas policisti, katru gadu seksa verdzībā iesaistīto sieviešu skaits pieaug, bet šīs nelegālās industrijas vērtība mērāma miljonos eiro.

"Vervētājiem tiek nauda, transportētājiem tiek nauda, ekspluatētājiem tiek nauda, tikai meitenes neko nesaņem," piebilda policists, kurš strādā cilvēku kontrabandas apkarošanas komandā.