Atklāts, kāda gaisa temperatūra patiesībā ir bīstama cilvēka veselībai

tautaruna.lv 18.jūlijs 2021, 13:41
 
AFP/Scanpix/LETA
Zinātnieki noteikuši, atrašanās kāda gaisa temperatūra rada briesmas cilvēka veselībai un pat dzīvībai, raksta focus.ua.

Jaunā pētījumā, kas publicēts Lancet Planetary Health, Minhenes Tehniskās universitātes zinātnieki nolēma izpētīt precīzu temperatūru, kurā laika apstākļi kļūst bīstami visiem dzīvajiem organismiem uz Zemes.

Viņi atklāja, ka optimālākā temperatūra svārstās no 17 līdz 24 grādiem.

"Mēs pārbaudījām, kāda gaisa temperatūra ir vēlama un kāda ir kaitīga cilvēkiem, liellopiem, cūkām, mājputniem un augu kultūrām, un atklājām, ka tās ir ļoti līdzīgas," sacīja pētījuma līdzautors profesors Sentholds Asens.

Pētījums parādīja, kalaika apstākļos ar augstu mitruma līmeni mērena siltuma slodze cilvēkiem sākas aptuveni 23 grādo, bet zemā mitruma apstākļos 27 grādos.

"Ja cilvēki, esot augstam mitruma līmenim, ilgstoši tiek pakļauti temperatūrai virs 32 grādiem vai 45 grādiem ļoti zema mitruma apstākļos, tas var būt bīstami, pat ar letālām sekām," sacīja profesors Asens.

Viņš arī piebilda: “Līdz gadsimta beigām 45-70% pasaules zemes platības ietekmēs klimata izmaiņas tik lielā mērā, ka cilvēki nevarēs izdzīvot bez tehniskā atbalsta, piemēram, gaisa kondicionēšanas. Šobrīd ir 12%, ” piebilda profesors Asens.

Citiem vārdiem sakot, nākamajās desmitgadēs līdz 75% pasaules iedzīvotāju cietīs no pastāvīga karstuma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:17

Jaunākās diskusijas