VAKARA ZIŅAS. ASV populārāki kļūst franču buldogi

Māris Krūmiņš 17.aprīlis 2021, 18:00
 
Pixabay
Trīsdesmit gadu garumā ASV populārākā suņu šķirne ir un paliek labradori, taču drīzumā viņu pozīcijas varētu nopietni apdraudēt franču buldogi jeb «francūzīši», kā tos dēvē daudzi amerikāņi. Pērnā gada statistika liecina, ka šī šķirne jau kļuvusi izplatītāka par vācu aitu suņiem un zelta retrīveriem, izvirzoties popularitātes reitinga otrajā vietā.

Pozīcijas apdraudētas

Tiesa, vācu aitu suņiem ir kāds nopietns trumpis azotē, jo sabiedrība ar lielu interesi seko līdzi, kā viņu sugas brāļiem Čempam un Meidžoram izdosies iedzīvoties Baltajā namā.

Amerikas suņu audzētāju klubs (AKC) ik gadu apkopo ziņas par to, kādas tīrasiņu suņu šķirnes pārstāvjus reģistrē viņu saimnieki. Kopš 1991. gada līderi nemainīgi ir labradori, taču franču buldogiem trijos gadu desmitos izdevies iespaidīgs lēciens no 82. līdz 2. vietai reitingā, raksta ziņu aģentūra AP.

Kluba pārstāve Džina Dinardo prognozējusi, ka tas vēl nav viss un agri vai vēlu labradoriem no savas pirmās vietas nāksies šķirties. «Nekas neliecina, ka franču buldogu popularitātes vilnis varētu mazināties,» viņa sacījusi.

Šķirnes īpatnības

Kas tad cilvēkus tik ļoti piesaista šajos salīdzinoši nelielajos suņukos, kuriem, šķiet, allaž ir diezgan nīgra purniņa izteiksme? «Doties garākā pārgājienā ar šo suni nevarēs. Taču, ja saimnieks vēlas mīlīgu draudziņu, kurš labprāt ielēks klēpī vai gulēs blakus gultā, franču buldogi ir lieliska izvēle,» intervijā britu raidkorporācijai BBC skaidrojusi AKC preses sekretāre Brendija Hantere. Franču buldogi uzskatāmi par tādu kā kompromisa variantu starp klēpja sunīšiem un prāvākiem dukšiem, kuri var pildīt arī mājokļa sarga lomu. Parasti šo suņu svars nepārsniedz 12 kilogramus, tiem ir īss apmatojums un pietiek ar samērā neilgām pastaigām, jo ķermeņa uzbūves dēļ uz gariem klejojumiem franču buldogi nav tendēti.

Sekot slavenībām

Ziņu aģentūra AF norāda, ka šīs šķirnes popularitātes kāpums saistīts arī ar to, ka franču buldogu turēšana kļuvusi par slavenību aizraušanos. Pirmo impulsu devusi amerikāņu mājsaimnieču elks un paraugs Marta Stjuarte, franču buldogi bijuši arī aktieriem Leonardo Dikaprio, Hjū Džekmanam un Dveinam Džonsonam. Bet pavisam nesen uzmanības epicentrā nonāca dziedātājas Lēdijas Gāgas divi franču buldogi - Kodži un Gustavs tika nozagti bruņotas laupīšanas laikā, turklāt ļaundaris sašāva cilvēku, kurš bija nolīgts suņu vešanai pastaigā. Lēdija Gāga piedāvāja 500 000 dolāru atlīdzību par suņiem, un pēc pāris dienām kļuva zināms, ka abi «francūzīši» ir atgriezušies pie saimnieces. Losandželosas policija gan pagaidām nav skaidri un gaiši atbildējusi uz jautājumiem par viņu atgūšanas apstākļiem.

Baidena suņi izraisa incidentu

AKC reitingā uz trešo vietu pērn noslīdējuši vācu aitu suņi, taču par šo šķirni amerikāņu medijos pēdējos mēnešos tiek vēstīts daudz biežāk nekā par citām. Tas nav nekāds pārsteigums, jo jaunais ASV prezidents Džo Baidens un viņa kundze Džila ir saimnieki diviem vācu aitu suņiem - 13 gadus vecajam Čempam un trīsgadīgajam Meidžoram. Abi kopā ar ASV pirmo pāri janvārī pārcēlās uz prezidenta rezidenci Balto namu, taču vismaz Meidžoram iejušanās jaunajos apstākļos nav bijusi vienkārša. Pirms pāris nedēļām kļuva zināms, ka pēc incidenta ar kādu Slepenā dienesta darbinieku viņš (un kompānijas pēc arī Čemps) nosūtīts uz savām vecajām mājām Delavēras štata Vilmingstonā, kur viņus pieskatot prezidenta tuvinieki. Taču Baidens licis saprast, ka jau drīzumā suņi atgriezīsies Vašingtonā.

Jaunā ASV prezidenta komanda gan acīmredzami vēl nav sastrādājusies, un tās komunikācija ar sabiedrību ir zem katras kritikas. Pat jautājumā par Meidžora nedarbiem Baltajā namā vienotas pozīcijas nav. Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki sākotnēji sacīja, ka noticis «incidents ar Meidžora līdzdalību», pēc kura kādam darbiniekam nācies vērsties pēc palīdzības pie mediķiem, taču cietušajam (ASV mediji apgalvo, ka tas ir kāds Slepenā dienesta aģents) nekas briesmīgs nekaišot. Savukārt pats Baidens nesenajā intervijā televīzijas kanālam ABC (tajā pašā, kurā apstiprināja, ka uzskata Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par slepkavu) uzsvēris, ka šis incidents tāds nieks vien ir bijis un Meidžors nevienam neesot iekodis - nu vismaz ne tik pamatīgi, lai brūce asiņotu. Baidena nelabvēļi jau ironizē - prezidentu apsargā darbinieki, kuri spiesti vērsties pie ārsta tādēļ, ka pārbijušies no suņa, par kura klātbūtni Baltajā namā bijuši labi informēti.

Meidžoru māca kinologs

Cita lieta, ka pats Meidžors tiešām nav īsti iejuties jaunajā mājoklī. «Nu ko gan var gribēt no suņa, kas nonācis nepazīstamā vietā? Mēs ejam pa gaiteni, pagriežamies ap stūri, un pēkšņi viņam priekšā ir divi nepazīstami cilvēki. Protams, suns gribēja aizstāvēties,» skaidrojis ASV prezidents. Iepriekš viņa kundze Džila kādā intervijā stāstījusi, ka abiem suņiem (it sevišķi Meidžoram, kurš ir jaunāks un aktīvāks) ir grūti pierast pie jaunās dzīvesvietas (lifta izmantošana vien esot liels piedzīvojums) un tā, ka apkārt ik pa brīdim ir daudz vēl neredzētu ļaužu. Televīzijas kompānija CNN, atsaucoties uz anonīmiem Baltā nama darbiniekiem, vēsta, ka Meidžors esot diezgan dauzonīgs un skaļš, taču ne agresīvs suns. Pats Baidens stāstījis, ka «85% personāla uzskata viņu par mīļu», netieši atzīstot, ka ir arī 15%, kuriem Meidžora riešana, skriešana apsveicināties un mēģinājumi uzlikt priekšķepas uz pleciem nebūt nepatīk. Tas nav pārsteidzoši, jo uz šīs planētas netrūkst cilvēku, kuri no suņiem labprātāk turas pa gabalu. It īpaši tik prāviem, kādi ir vācu aitu suņi.

Baidens gan atzinis, ka Vilmingstonā ar Meidžoru strādā profesionāls kinologs, kurš māca sunim izpildīt komandas un uzvesties rāmāk. Tomēr skaidru atbildi uz to, kad abi suņi atgriezīsies Baltajā namā, nedz prezidents, nedz viņa preses sekretāre nav snieguši.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas