VAKARA ZIŅAS. Par ko sūdzas pasaulē

Māris Krūmiņš 27.marts 2021, 18:00
 
Pixabay
Latvijā lielu jautrību izraisījusi kādas trauksmes cēlājas vēršanās policijā, prasot noskaidrot, kādēļ Rīgas zoodārzā mītošais ķengurs Kingarū guļ «nedabīgā» pozā. Arī plašajā pasaulē policistus, mediķus un glābējus bieži mudina risināt situācijas, kas īsti nav viņu kompetencē, un teju ikviens operators, kurš atbild uz zvaniem, kaut reizi bijis spiests uzklausīt pavisam absurdas lietas.

Par zvēriņiem

Sākumam daži stāstiņi par dzīvniekiem. Vienā no ASV Minesotas štata apgabaliem pie glābējiem vērsusies satraukta sieviete, kura pavēstījusi, ka tieši pie viņas mājas briedis pārpeldējis upi. Izprašņājot zvanītāju, dispečers noskaidrojis, ka dzīvnieks mierīgi izkāpis krastā, tātad viss esot kārtībā. «Kādā vēl kārtībā?! Ir taču vēls rudens, ūdens ir auksts, un nabaga briedītim noteikti salst! Dariet taču kaut ko!» nav likusies mierā zvanītāja.

Citai ASV iedzīvotājai, kura mīt netālu no Atlantas, īpaša rūpe bijusi par bruņrupučiem un suņiem. Viņa vairākas reizes zvanījusi glābējiem, stāstot, ka bariņš rupuču bieži klīst gar īpašuma žogu un kaitina suņus. Zvanītāja nekādi nav spējusi samierināties ar to, ka Džordžijas štatā bruņrupuči dzīvo savvaļā un rāpo, kur tiem patīk. ASV ziemeļu pavalstīs un Kanādā teju vai visbiežāk tiek saņemtas sūdzības par vāveru uzvedību. Bijuši pat gadījumi, kad cilvēki ir patiesi norūpējušies, ka vāveru draiskošanās koku galotnēs varētu beigties ar kritienu no vairāku desmitu metru augstuma. Visbiežāk pie glābējiem vēršas, kad vāvere ierīkojusi migu kādu laiku nekustinātā automašīnā. Taču nereti viņiem sūdzas par to, ka nekrietnās radības ar čiekuriem piemētājot mauriņu, bet dažs labs cietušais pat vēlējies, lai vāveres tiktu «deportētas» un prasījis kompensāciju par čiekura sabojāto pļaujmašīnu.

Bet Dienvidkarolīnas štatā kāds pavecāks vīrs nokaitinājis glābējus, bieži sūdzoties par savvaļas trušiem, kuri nošķinot viņa sakņu dārza ražu.

Pretēji izplatītajam mītam, ASV glābēji nemaz nav tik naski uz kokos uzlīdušu kaķu nocelšanu, daudzos štatos ar šādiem lūgumiem pie viņiem labāk pat nevērsties, jo tas draud ar sodu par nepamatotu izsaukumu. Tas savulaik tika paskaidrots kādai Čikāgas apkaimes iedzīvotājai, taču jau pēc pusstundas viņa atkal zvanīja glābējiem un triumfējoši paziņoja: «Lai noceltu kaķi, kokā uzrāpās mans vīrs, un tagad arī viņš netiek lejā. Nu taču jums beidzot būs jābrauc!»

Bet dzīvnieku tēmas noslēgumā stāstiņš par kādu britu tūristi, kura, uzturoties Dienvidāfrikā, zvanījusies uz visiem iespējamajiem dienestiem, ceļot trauksmi par krastam pārāk tuvu piepeldējušiem vaļiem, ar kuriem taču «kaut kas var notikt». Nianse tik tāda, ka šī kundzīte bija tūristu grupā, kas speciāli devās apskatīt vaļus.

Slikto pakalpojumu upuri

Nereti policistus ar sūdzībām bombardē ļaudis, kuri uzskata, ka nav pilnā apmērā saņēmuši pakalpojumu, par ko samaksājuši. Pirms pāris gadiem uz Norvēģijas pilsētas Fredrikstades policiju piezvanīja satraukts vīrietis, stāstot, ka viņš nevar iziet no frizētavas. Likumsargi jau sākuši gatavoties ķīlnieku krīzes risināšanai, taču tuvējā patruļa, kas ieradusies frizētavā, noskaidrojusi - cilvēks ir tik ļoti neapmierināts ar friziera darbu un savu jauno frizūru, ka viņam esot kauns iziet uz ielas.

Kāda ASV, Floridas štata Deitonā dzīvojošā dāma rīkojās šķietami saprātīgāk. Jau pirmajā zvanā glābējiem viņa izskaidroja problēmas būtību - manikīre nagus apgriezusi pārāk īsus, tādēļ maksāt pilnu cenu par pakalpojumu viņa negrasoties. Kaut gan glābēji paskaidroja, ka ar šādu konfliktu risināšanu nenodarbojas, sieviete nerimās, un vēl pēc pāris zvaniem uz viņas norādīto adresi patiešām aizbrauca policija un arestēja pašu zvanītāju.

Tā paša Floridas štata Džeksonvilā policiju izsaucis ātro uzkodu restorāna klients, sūdzoties, ka viņa sendvičam ir pielikts par maz īpašās mērcītes. Vīrietis pat uzrakstījis sūdzību, ka policija pārāk lēni reaģējusi uz izsaukumu, taču galu galā naudas sodu saņēma pats. Līdzi ņemtais dubultais hamburgers izrādījies parastais, uzkodu restorāns līdz darba laika beigām tā arī nav piegādājis solītos vistas spārniņus, sajaukts pasūtījums - arī šādas sūdzības regulāri nākas uzklausīt glābējiem. Uz šī fona īpaši izcēlusies kāda sieviete Kentuki štata Lūivilā. Viņa piebraukusi pie automašīnās esošajiem paredzētās kases, bet jau pēc neilga brīža saukusi policiju, jo priekšā esošais klients «pārāk ilgi čammājies, domājot, ko īsti pasūtīt».

Bērni un pieaugušie bērna prātā

Īpaša sūdzmaņu kategorija, protams, ir mazāki un lielāki bērni. Vieniem nepatīk, ka vakaros jātīra zobi un pārāk ātri jāiet gulēt, citi sūdzas par cerētajiem, taču nedabūtajiem kārumiem vai rotaļlietām, vēl daži lūdz palīdzību mājasdarbu pildīšanā. Taču visus pārspējusi kāda septiņus gadus veca meitenīte no Viskonsīnas štata Bārnetas, kura informējusi, ka viņas vectēvs blēdās kāršu spēlē.

Bērna prātā gan mēdz būt arī pieaugušie. Piemēram, kāds 32 gadus vecs floridietis zvanījis policijai, jo māte viņam atņēmusi un paslēpusi alus bundžu. Amsterdamas (Nīderlande) policija saņēmusi zvanu no kāda histēriska kunga, kurš raudājis un tik tikko spējis parunāt. Tikai pēc vairākām minūtēm noskaidrojies, ka zvanītāju tik ļoti sarūgtinājis futbola kluba «Ajax» zaudējums. Bet kādai Londonas iedzīvotājai bijis kas sakāms par klaunu, kurš tirgojās ar gaisa baloniem pie Bakingemas pils. «Viņš par vienu balonu prasa 5 sterliņu mārciņas, bet citi klauni balonus pārdod lētāk. Vajadzētu saukt viņu pie atbildības un sodīt,» bijusi pārliecināta sieviete. Arizonas štatā glābējus samulsinājis vīrs, kurš vairākas reizes sūdzējies, ka kaimiņa dārza laistītājs aplaista arī daļu viņa mauriņa, bet Sietlas pusē kāds kungs saucis policiju, lai no veļas mazgāšanas automāta atgūtu tur iemesto un iesprūdušo monētu. Un, protams, nevar nepieminēt lēdiju no Kentas grāfistes Anglijā, kura sūdzējusies par nozagtu sniegavīru. Fakts, ka jau trešo dienu ārā bijis kārtīgs atkusnis un stipri lijis, viņas apziņā nekādi nav saslēdzies ar sniegavīra pazušanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:27

Jaunākās diskusijas