VAKARA ZIŅAS. Ko par 8. marta svētkiem domā sabiedrībā pazīstamas dāmas

Lauma Lapsa 7.marts 2021, 8:15
 
Mūziķe Ieva Sutugova / F64 Photo Agency
8. marts ir diena, kas veltīta visām sievietēm. Šos svētkus atzīmē vairākās pasaules valstīs, kurās daiļā dzimuma pārstāves tiek sveiktas ar sirsnīgiem novēlējumiem un ziediem. Aptaujājām vairākas sievietes par to, kāda ir viņu attieksme pret Starptautisko sieviešu dienu jeb 8. martu.

Mūziķe Ieva Sutugova atbalsta

«Es pilnīgi noteikti esmu par svētkiem. Zinu, ka ir sievietes, kuras šos svētkus neatzīmē, kurām tās ir atmiņas par padomju laikiem, un cienu arī citus viedokļus. Man Sieviešu diena ir skaista. Tas vienmēr ir jauks žests un cieņas pazīme, kad puiši atnāk ar puķīti, šokolādi vai konfektēm. Man Sieviešu diena vienmēr ir bijuši sievišķības svētki. Atceros, ka vidusskolas laikā ar draudzenēm nejauši gājām pa lielveikalu un tur bija puiši ar ziediem. Katrai meitenei dāvināja vienu puķi. Mēs bijām ļoti priecīgas. Bija interesanti, vai nākamajā gadā dabūsim puķīti? Dabūjām! Bet vienu gadu mēs to puķi nedabūjām. Laikam lielveikalam nebija tik daudz līdzekļu, lai to noorganizētu. Atceros, ka tajā gadā mēs sašutušas gājām mājās. Pagājušajā gadā ļoti īsi pirms pandēmijas sākšanās es un trīs manas draudzenes piedalījāmies Sieviešu dienas rallijā. Dalība rallijā bija puišu dāvana meitenēm. Toreiz mums dāvināja ziedus.

Ja kādam tiešām ir ļoti lielas padomju laiku rētas, lai šo dienu nesvinētu, varbūt vajag paskatīties no citas prizmas. Ka tā ir nevis padomju laika sieviešu diena, kad par sievieti varēja kļūt vienreiz gadā, bet ka tie ir sievišķīgi svētki. Astoto martu svin arī Amerikā. Šie svētki var būt tikpat krāsaini, cik mēs pašas. Gan dinamiski, gan romantiski, kā nu kurai patīk.»

TV personība Jana Duļevska vēlas vairāk svinamdienu

«Godīgi sakot, es nekad īpaši neatzīmēju astoto martu. Bet, jā, mani vienmēr apsveic, kas iepriecina, un ir ļoti patīkami. Īpašas svinības gan nenotiek, varbūt šis gads būs izņēmums, taču normas robežās, nepārspīlējot. Pagājušogad vēl bija iespēja saņemt apsveikumus arī klātienē, šogad, es domāju, tā nebūs. Tikai no maniem ģimenes vīriešiem. Man astotais marts ir vienkārši jauki pavadīta diena, kad tevi atceras. Tāpēc nekad neesmu domājusi par svinēšanu. Bet apsveikumus noteikti pieņemu ar lielāko prieku. Vienkārši mīļi sveicieni, kāds zvans - kuru gan tas neiepriecina? Apsveikt var katru dienu. Pateikt kādu labu vārdu, uzdāvināt rozīti vai citu puķīti. Es to uztveru nevis kā svētkus, bet kā dienu, kad atceras sievietes. Jo vairāk šādu dienu, jo labāk.

Var diskutēt par šīs dienas vēsturisko nozīmi. Domāju, ka par sliktu jau nenāk, ja vēl vienā dienā atceras mūs, sievietes. Es ierosinātu svinēt šādu dienu vēl divas reizes gadā. Apsveikt ar pavasara iestāšanos un apsveikt arī rudenī un vasarā. Ziemā tāpat viss kaut kas notiek. Bet vīriešus arī vajag atcerēties un apsveikt.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas