VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Magoni Šutovieni

Lauma Lapsa 25.februāris 2021, 5:45
 
F64 Photo Agency
Dzejnieces Magones Šutovienes gaitām skatītāji var just un sekot līdzi, skatoties televīzijas «STV Pirmā!» šova «Slavenības. Bez filtra» epizodes. Realitātes šovu zvaigzne, kas savu atbalstītāju sirdis ir iekarojusi ar vienkāršību, dabiskumu un nesamākslotību, sarunā ar žurnālu »Vakara Ziņas« stāsta par lietām, kas raksturo viņas personību.

Mājas pavards

«Nevienam nav noslēpums, ka esmu ar izteikti lauciniecisku dvēseli. Lauku pieredze, dzīve, zināšanas man devušas ceļa un gara maizi. Glaunie un smalkie mani nesaprot, izsmej un peļ. Viņiem nesaprast, jo tie cilvēki līdz saknēm nav izjutuši īsto, dabisko, nesamāksloto, reizēm pat «trako». Esmu ģimenes cilvēks. Mana drošā pils un cietoksnis noteikti ir mājas.»

Ēdiens

Magonei kā daudzbērnu mātei, patīk vai ne, ir jāgatavo ēst, jo saime jāpabaro. Rosīties virtuvē viņai paticis kopš agras bērnības, kad, sēžot uz siltā mūrīša, vēroja un mācījās gatavošanas iemaņas no vecmammas Aijas Ilonas. Pašas pirmās iemaņas aizgūtas no vecmammas, kura tās saglabājusi no savas mātes. Tie, kuri nobaudījuši Magones virtuves gardumus, zinās teikt, ka viņai tie sanāk ļoti garšīgi.

Dārzs un ziedi

«Cilvēki bieži jautā, kur es ņemu spēku savu dzīvi izturēt, piedevām smaidīt un humoru nezaudēt. Tad droši varu teikt: ziedos, smaržās, krāsās rodams tas, kā pietrūcis dzīvē. Citi atkal smīkņā: «Nu tā jau ar «čirikiem», nav ko galvā ņemt!» Lai jau... Es pasmaržoju liliju, un dvēsele atkal sadzīst, acis mīlē pasauli ar visiem tās grēkiem,» teiksmainas rindas dabai velta dzejniece.

Ūdens

«Kas vēl labāk noņem dienas spriedzi un nogurumu, ja ne ūdens? Es peldos jebkur - ezerā, upē, mazā piemājas dīķī.. Būdama pavisam maza, peldēju pat pa netīru peļķi un grāvi, tik ļoti mani tas ir pievilcis.»

Daba, ogošana, sēņošana

Regulāra tradīcija ir ogošana un sēņošana. «Viena no lauku dzīves sastāvdaļām un baudām ir iešana ogās un sēnēs. Tas ir gan prieks, gan atpūta, gan iztika, gan sports - tik daudz vērtīgu labumu. Pagājušā sezona bija svētīta ar baravikām. Nereti nācām mājās ar septiņiem spaiņiem. Līdz trijiem naktī tīrīju, cepu, vārīju... Eh, sēņu mīļi sapratīs,» priecājas Magone.

Dzeja

«Dīvaini. Bērnībā varēju uzrakstīt tikai prozu, esejas. No dzejas ļoti baidījos un teicu: «Nu, nē, dzejot nemāku un nevarēšu.» Bet dzīve teica: «Tieši tas tev būs jādara. Tev ir talants un šī dāvana.» Kopš 2014. gada to pieņēmu un sāku dzejot. Apmēram mēneša laikā nāks klajā otrais krājums «Magoņu atklāsmes». Drīzumā būs arī kopdarbs ar dzejnieku un mūziķi Janu Ikes «Austrumrūsa».»

Prese un televīzija

Magones neatņemama dzīves sastāvdaļa ir atrašanās abās ekrāna pusēs. No nevienam nezināmas, parastas, naivas lauku meitenītes viņa pamazām izauga par sievieti, kuras gaitām seko visa Latvija. Viņa neslēpj, ka reizēm ir apspriestākais Latvijas cilvēks, kas nebūt nav viegli. Saskaroties ar atpazīstamību, sākotnēji bija grūtāk, bet tagad realitātes šovu zvaigzne tikai pasmaida par negatīvi noskaņotākiem cilvēkiem.

Bērni un attiecības

«Ļoti svarīga dzīves daļa ir ģimene, bērni un attiecības, kas ir sens un lolots sapnis. Allaž esmu gribējusi lielu ģimeni. Bērnībā šis sapnis diemžēl nepiepildījās. Ļauns liktenis ir izšķīris visus ģimenes bērnus. Savā dzīvē cerēju, ka mājās allaž būs skaļi un jautri, smiekli, blēņas, dullībiņas, nu tas ir piepildīts.»

Fotografēšana

«Neesmu ne mācījusies, ne mantojusi šo mākslu no vecākiem, bet fotografēšana man dod spēku, iedvesmu, parāda konkrēto dvēseles stāvokli. Tā ir arī klātesoša sastāvdaļa dzejas radīšanai, iespaidi, pieskārieni, mirklis.»

Izglītība

Magone atklāj, ka cilvēki, nekaunoties un nemulstot, bieži uzdod viņai jautājumu: «Kāda tev izglītība, vispār pamatskolu esi pabeigusi?» Iemīļotajai televīzijas zvaigznei atkal atliek nopūsties un pasmaidīt par cilvēku maldiem. Viņa ir absolvējusi Latvijas Universitātes Baltu valodniecības katedru un ieguvusi grādu literatūrzinātnē, folkloristikā un valodniecībā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:55

Jaunākās diskusijas