Vaira Vīķe-Freiberga atklāj, ko domā par Valsts prezidenta vēlēšanām

Portāls nra.lv 31.maijs 2023, 11:05
 
Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency
Šodien Saeima vēl nākamo Valsts prezidentu. Astoņus gadus no 1999.gada līdz 2007.gadam šo augsto amatu ieņēma Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa līdz šim ir vienīgā sieviete Latvijā, kura kļuvusi par prezidenti.

“Man godīgi sakot, šķiet, ka Saeimai ik pēc četriem gadiem apreibst galva no savas varas un varēšanas,” žurnāla “Ieva” žurnālistei Laumai Lūsei-Kreicbergai materiālā “Mana vēlēšanās piepildījās jau šajā dzīvē” atklāj V. Vīķe-Freiberga.

“Jūs atceraties, cik grūti izdevās sastādīt koalīciju? Tas vienmēr šajā daudzpartiju sistēmā ir sarežģīti - vienmēr kāds, kas būtu gribējis būt valdībā, paliek opozīcijā, kādai partijai nākas strādāt ar citu, kaut kas gan viena otru nemaz tik sirsnīgi nemīl, taču ir vienošanās, lai varētu būt pie varas. Tā ir demokrātija, tas ir normāli. Bet, redziet, ja, tuvojoties prezidenta vēlēšanām, partijas jau iepriekš paziņo, ko tās atbalsta vai neatbalsta, tad paveras kārdinoša perspektīva Saeimas deputātiem sajust varu savās rokās, paveras iespēja pārkārtot šā brīža koalīciju. Tāpēc prezidenta vēlēšanām ir cieša saistība ar valdības stabilitāti,” norāda V. Vīķe Freiberga. Viņa arī atklāj, ka viņai nav savas prezidenta amata kandidāta favorīts.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:11

Jaunākās diskusijas