"Huligānisms, neaudzinātība, zema kultūra". Režisore Ilze Burkovska-Jakobsena ar savu rīcību izsauc asu nosodījumu

tautaruna.lv 31.maijs 2023, 10:00
 
Pixabay
Ziņa, ka Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Egilu Helmani Ziemeļvalstu dienas pasākumā ar vīnu aplējusi režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, sabiedrībā izraisīja lielu rezonansi - cilvēki asi nosodīja šādu režisores izpausmes veidu.

Ivo Butkevičs: Lūdzu, neaplejiet cilvēkus ar vīnu! Es no sirds esmu uz mutes, ka man tas te ir jāsaka. Pirmkārt, vīns ir jādzer. Otrkārt, tieši jūs šādā scenārijā esat nekulturāli, nedemokrātiski un neadekvāti āpši, nevis otrādi.

Zane Zilberte: Nākamajā dienā pēc tik brīnišķīgas dienas, sagaidot mūsu izcilos hokejistus, atvērt ziņas un uzzināt ko šādu - vīna uzliešanu politiski netīkamam cilvēkam - jāteic, ka sajūta ļoti šķērma. Man tas asociējas ar huligānismu, neaudzinātību, zemu kultūru.

Diāna Tunte: Es arī ir kā saprotu to, ko viņa izdarīja. Bet vai tiešām tagad viss ir nonācis tik tālu, ka var kādam uzbrukt tikai tāpēc, ka viņš stāv tev blakus? Drausmīga doma.

Marika Baumgarte: Es papildinātu, ka arī šis ir viens no vardarbības veidiem. Ar huliganiskiem izlēcieniem pret cilvēku.

"Ik pa laikam sanāk atrasties vienā telpā / pasākumā ar cilvēkiem, kuru politiskie uzskati man izraisa riebumu. Bet nekad nav bijusi doma viņiem kaut ko liet virsū. Šādas izpausmes man šķiet kaut kas no orku "kultūras". Bet laikam jau esmu vecmodīgi, neprogresīvi audzināts..." raksta Jānis Iesalnieks.

Lato Lapsa: Ja Jūs jebkur sabiedriskā vietā ieraugāt šo valšķīgo mačalku, ja Jums pie rokas ir kāds nekaitīgs šķidrums, olas, puvuši tomāti vai torte un ja Jūs esat emocionāls cikvēks, Jūs droši varat praktiskā veidā pārliecināties - vai šai trešā svaiguma storei pašai garšo savas zāles

""Varone" publiski atzinusi rīcības motīvu - izprovocēja klātbūtne! Publiski par notikušo priecājas eksperte Kažoka. Tas nozīmē, ka Helmanis vai jebkurš cits var adekvāti atbildēt ar to pašu? Faktiski - provocējoša NAIDA rīcība. Ieejam jaunā līmenī - netīkams, tātad drīkst?" raksta Aivars Borovkovs.

Jau ziņots, ka režisore aģentūrai LETA skaidroja, ka Ziemeļvalstis viņai ir demokrātijas paraugs. Viņas vērtējumā, vēstniecībām kopīgi atzīmēt nacionālos svētkus ir laba ideja. Taču Helmaņa kunga klātbūtne viņai likusi domāt par Ogres muzeja darbinieku un citu kultūras darbinieku nedemokrātisko darba apstākļu vidi.

"Esmu emociju cilvēks, un man radās spontāna reakcija, kāpēc pasākumu, kuru es sauktu par demokrātisku, apmeklē nedemokrātisks cilvēks. Esmu ilgi dzīvojusi Norvēģijā un tur mākslinieki diezgan bieži lej uz galvas. Taču es ļoti atvainojos Dānijas pārstāvim, kurš stāvēja blakus Helmanim, ka aplēju to ar vīnu. Tas nebija plānots," skaidroja režisore.

Sabiedrības nopēlumu Helmanis izpelnījies gada sākumā, kad saistībā ar viņa ieceri izstādīt sankcijām pakļautajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošās porcelāna kolekcijas izstādi izcēlās konflikts starp Ogres pašvaldības vadību un Ogres muzeja darbiniekiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:54

Jaunākās diskusijas