Karalieni Elizabeti II gribēja nogalināt viņas vizītes ASV laikā

tautaruna.lv 5.jūnijs 2023, 12:15
 
PA Wire/PA Images/Scanpix/LETA
Karalienes Elizabetes II vizīti ASV 1983. gadā varēja apdraudēt slepkavības mēģinājums. Tas izriet no Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) dokumentiem. Tomēr, spriežot pēc dokumentu satura, tie bijuši viena cilvēka draudi, nevis liela un nopietna sazvērestība, ziņo BBC.

FIB publiskoja veselu paketi ar iepriekš slepeniem dokumentiem, kas saistīti ar pagājušajā gadā mirušās karalienes Elizabetes daudzajām vizītēm ASV.

Dokumenti liecina, ka daļa no FIB draudiem nākusi no Īru Republikāņu armijas: daudzas karalienes vizītes notika laikā, kad Ziemeļīrijā bija asiņaini nemieri.

Informācija par vienu apdraudējumu nāca no Sanfrancisko 1983. gada 4. februārī, aptuveni mēnesi pirms karalienes Elizabetes un viņas vīra prinča Filipa vizītes ASV.

Policists, kurš bieži apmeklēja īru krogu pilsētā, pastāstīja FIB, ka krogā sastaptais īrs viņam teica, ka vēlas nogalināt karalieni, lai atriebtu savu meitu, kuru Ziemeļīrijā nogalināja lode.

"Viņš grasījās nodarīt ļaunumu karalienei Elizabetei, vai nu uzmetot kaut ko no Zelta vārtu tilta uz garāmpeldošās karaliskās jahtas Britannia, vai mēģinot nogalināt karalieni Elizabeti viņas vizītes laikā Josemitu nacionālajā parkā," teikts dokumentā.

Šo draudu dēļ Lielbritānijas izlūkdienesti nolēma uz laiku slēgt Zelta vārtu tiltu.

Kādi pasākumi tika veikti Josemitu nacionālajā parkā, dokumentā nav teikts, bet karaliene to apmeklēja. Nav arī informācijas par personas aizturēšanu, kura draudējusi viņu noslepkavot.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:12

Jaunākās diskusijas