Lukašenko sliktais izskats raisa jautājumus, kas notiks Baltkrievijā pēc viņa nāves?

tautaruna.lv 16.maijs 2023, 17:30
 
Scanpix/Reuters
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, neierodoties uz svarīgu valsts svētku dienu, izraisījis daudz spekulāciju par viņa iespējamo smago slimību, raksta tv3.lt.

Lukašenko vienmēr uzticīgi piedalās visos nozīmīgākajos valsts pasākumos, tāpēc šis fakts varētu liecināt, ka Baltkrievijas līdera veselības stāvoklis tiešām ir slikts. Tiesa, Baltkrievijas varas iestādes oficiāli nenorāda nevienu iemeslu, kāpēc Lukašenka palaida garām svarīgo valsts piemiņas pasākumus. Arī Lukašenko birojs komentārus nesniedz, bet Krievijas deputāts Konstantīns Zatuļins Krievijas tiešsaistes izdevumam “Podjom” sacīja, ka “Lukašenk tikko saslima... Un, iespējams, viņam ir nepieciešama atpūta”.

Saņemtas neoficiālas ziņas, ka sestdienas vakarā Baltkrievijas pezidents nogādāts medicīnas centrā, tomēr šīs ziņas nav apstiprinātas.

Atgādinām, ka 9. maijā Lukašenko bija redzams Maskavā, Uzvaras dienas parādē, ar apsaitētu roku, pēc tam nolika ziedus Minskā, tomēr neteica runu.

Lukašenko nāves gadījumā sāktos īstas žurku sacīkstes uz viņa amatu, un par to visvairāk interesēsies Maskava - minējumu izteicis Pāvels Latuško, bijušais Baltkrievijas diplomāts. Pirms kāda laika analītiķi uzskatīja, ka Baltkrievijas līdera nāves gadījumā lielāko lomu spēlēs Maskava, nevis Baltkrievijas opozīcija vai pilsoņi - baltkrievi, kas iestājās pret valdību, ir arestēti, iebiedēti vai aizbēguši, savukārt opozīcija, kas atrodas ārvalstīs nespēj apvienoties, jo pati ir sašķelta un dusmīga.

Par to, ka Kremlis gaida Lukašenko nāvi, pastiprināti sāka runāt pēc Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja pēkšņās nāves - cilvēka, kurš ilgu laiku bija manevrējis starp Krieviju un Rietumiem un kurš bija A. Lukašenko uzticības persona. Mediji un analītiķi lēsa, ka Lukašenka pēc drauga bērēm vajadzētu pamatoti uztraukties par savu veselību un dzīvību.

Būdams atkarīgs no Maskavas un ļaujot savu valsti izmantot kā skatuvi Putina iebrukumam Ukrainā, Lukašenko joprojām liedz viņam pilnībā aptvert Baltkrieviju. Kremlis, iespējams, ir pieņēmis lēmumu par radikālu “risinājumu”, kas palīdzētu iesaistīt Baltkrieviju Krievijas bruņotajā agresijā pret Ukrainu, raksta Roberta Lansinga institūta analītiķi.

Krievijas militārais izlūkdienests, iespējams, gatavo scenāriju, kas saistīts ar Baltkrievijas prezidenta Lukašenko slepkavības mēģinājumu vai viņa imitāciju. Pēc institūta analītiķu domām, tas viss tiek darīts, lai viņš savam karaspēkam dotu pavēli pievienoties Krievijas karaspēkam tieši karā pret Ukrainu, ziņo avoti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:02

Jaunākās diskusijas