Liepnieks parāda, cik dramatiska situācija Latvijā ir veselības jomā

tautaruna.lv 15.janvāris 2023, 9:25
 
F64
Politisko notikumu apskatnieks, sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks vietnē "Twitter" neslēpis sašutumu par topu, kurā atklāti veselīgas dzīves ilguma dati Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm.
Kā raksta Liepnieks, no visiem topiem, kuros Latvija ir pēdējā vietā, šis ir visdramatiskākais.

"No visiem topiem, kuros Latvija ir pēdējā vietā, šis ir visdramatiskākais. Par 20 (!) gadiem īsāka veselīgā (normālā, radošā, enerģijas, prieka un iespēju pilnā dzīve nekā Zviedrijā. 20 gadi, tas ir par veselu dzīvi mazāk!" pauž Liepnieks.

Tikmēr komentāros cilvēkiem dažādi viedokļi, galvenokārt, pesimistiski. Komentētāji raksta, ka pēc visa spriežot, situācija kļūs vēl sliktāka. Kā iemesli tiek minēti gan bezmaksas medicīna ar garajām rindām pie ārstiem, gan cilvēku dzīvesveids.

"Karbonādes, cigaretes, 200m distance ar auto pastaigas vietā, interese par sevis pilnveidošanu beigusies kkad vidusskolā, mūžīgais skrējiens pēc kaut kā. Nesaku, ka pati negrēkoju, bet brīnos, cik daudzi lamā veselības aprūpi un cik maz vispār domā par prevenciju un cēloņiem."

"Pēdējā laikā saskātos ar iemesliem. Ja cilvēks grib kvalitatīvu veselības aprūpi- maksā ragā. Valsts pakalpojumi- nav mirstamā vaina un aizsūta mājās. Tā 3x. Par maksu- pēc nedēļas diagnosticē vēzi pēdējā stadijā. Cilvēkam, kas visu mūžu strādājis legāli."

"Ja padomājam, kas vecumdienas padara veselīgas, vai mums acu priekšā ir LV vidējais pensionārs? Labi ēšanas paradumi, augsts socioekonomiskais stāvoklis, fiziskas aktivitātes, aktīva sociālā un kultūras dzīve, kognitīvā attīstība un prāta treniņi. Es tādus daudz nezinu.."

"Neviens veselības ministrs līdz šim pat nepaventās atbildēt uz jautājumu, vai būtu iespēja rast finansējumu, lai kaut reizi pāris gados, apmaksātu D vit analīzes. Mūsu sabiedrība uzzinātu kaut ko pārsteidzošu. Un šajā topā varētu pacelties."

Jāpiebilst, ka topa augšgalā ir Zviedrija, Norvēģija, Malta, Itālija, bet pēdējās vietās, neskaitot Latviju, ir Lietuva, Igaunija un Slovākija - arī šajās valstīs ir vismazākais veselīgas dzīves ilgums.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:36

Jaunākās diskusijas