Influenceris Gints Valdmanis uz pašvaldības bērnudārziem savai meitai vispār neskatās

Portāls nra.lv 4.janvāris 2023, 13:00
 
Publicitātes foto
Influencera Ginta Valdmaņa meitai drīz jāuzsāk bērnudārza gaitas, tāpēc viņš sācis pirmsskolu izpēti un nonācis pie vairākiem secinājumiem.

"Pirmkārt, man ir svarīgas telpas un bērnudārza teritorija. Cik tās ir drošas, mīļas un patīkamas un kādas ir sajūtas, tajā atrodoties. Ja man tur ir patīkami, tad arī mana meita jutīsies labi, jo tās tomēr ir telpas, kurās viņa atradīsies lielu dienas daļu. Tāpat man bija svarīgi, lai dārziņam ir savs rotaļu un pastaigu laukums, jo negribēju, ka Milāna ir spiesta iet pavadiņā ar citiem bērniem uz kādu no pilsētas parkiem. Pastaigu laukumi ir lielākajai daļai Rīgā strādājošo bērnudārzu, tomēr dažiem, kas atrodas pašā galvaspilsētas centrā, šāda iespēja netiek nodrošināta.

Otrkārt, būsim godīgi, viens no svarīgākajiem izvēles aspektiem ir cena. Atzīšos, man bija iespaids, ka privātie bērnudārzi kā tādi ir ļoti dārgi un tie vienkārši nav domāti mums. Liels bija mans pārsteigums, ka ar pašvaldības līdzfinansējumu privātie bērnudārzi ir pieejami katrai ģimenei, kurā ir divi strādājošie, un līdz ar to uz pašvaldības bērnudārziem vispār vairs neskatījos. Caurmērā cenas bez Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma, neieskaitot maltītes, ir no 395 eiro līdz pat 580 eiro mēnesī, bet vidējā cena ir aptuveni 460 eiro. No šīs cenas ir jāatņem pašvaldības līdzfinansējums.

Starp citu, dienas ēdināšanas maksa manis salīdzinātajos Rīgas bērnudārzos svārstās no 4 līdz 5,15 eiro dienā, bet arī maltītēm tiek piemērota pašvaldības atlaide - 2 eiro dienā.

Treškārt, bērnudārzos ir mācību maksā iekļautas nodarbības, bet, ja gribas kaut ko apgūt padziļinātāk vai ātrāk, ir nozīmīgi, lai bērnudārzs piedāvātu arī papildu nodarbības. Man kā tētim, kuram pašam ir savas ikdienas gaitas un pienākumi, ir svarīgi, lai pulciņus Milāna varētu apmeklēt turpat bērnudārzā.

Ceturtkārt, man ir svarīgs arī grupiņas lielums - jo mazāka grupiņa, jo vairāk uzmanības tiks pievērsts arī manai meitai. Ja pašvaldības bērnudārzos grupiņas lielums parasti ir maksimālais - 24 bērni, tad privātājos bērnudārzos grupiņās nav vairāk par 20 bērniem un tā ir nozīmīga starpība. Ieteiktu arī pievērst uzmanību tam, vai grupiņās ir viena vecuma bērni, vai tomēr tiek veidotas jaukta vecuma grupas, kas manā skatījumā apgrūtina jaunu prasmju apguvi. Proti, kamēr vecākie bērni garlaikojas, jaunākie netiek audzinātajas mācītajam līdzi.

Piektkārt. Milāna ir mana pirmā atvase. Iepazīstoties ar bērnudārzu audzinātājām un metodiķēm, es daudz uzmanības pievērsu tam, kāds ir bērnu gaitu sākums dārziņā, kā viņi attiecas pret to, ja bērns slikti jūtas un raud, vai vecāki drīkst viņu paņemt uz mājām.

Ko es vēl vēlētos ieteikt? Pētiet, salīdziniet un personīgi apmeklējiet bērnudārzus," iesaka Valdmanis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:19

Jaunākās diskusijas