Fūrmanis NMPD vadītājai Cipulei velta skarbus vārdus

tautaruna.lv 14.decembris 2022, 4:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Anesteziologs un reanimatologs Roberts Fūrmanis mikroblogošanas vietnē “Twitter” kritizējis NMPD vadītāju Lieni Cipuli saistībā ar viņas izteikumiem TV3 raidījumā "900 sekundes".

NMPD Facebook kontā teikts:

"TV3 raidījumā “900 sekundes” viesojās NMPD direktore Liene Cipule. Intervijas laikā pārrunāja tēmas, kas saistītas ar brigāžu nodrošinājumu, piemēram, vai pietiek spēka un kapacitātes palīdzības sniegšanai pacientiem visā Latvijā, kā dienests ir atguvies no pārslodzes, ko izraisīja Covid-19 pandēmija. Vēl jautājumi bija arī par jauno speciālistu kvalifikāciju, Ukrainas mediķu nodarbinātību dienestā, bet sarunas noslēgumā NMPD direktore atgādināja, kad jāzvana ārkārtas tālrunim 113, un kā būt piesardzīgiem ziemas sezonā, lai izvairītos no dzīvību apdraudošas nelaimes."

Fūrmanis pēc šis intervijas sāka kritizēt Cipules pieeju cilvēkresursu politikā.

"Ja L.Cipule drīzumā nemainīs savu pieeju cilvēkresursu politikā, tad vakantas būs ne tikai ārstu palīgu slodzes, bet darbu pametīs arī pieredzējuši ārsti, kas radīs MILZĪGUS riskus pacientu drošībai. Diemžēl," raksta Fūrmanis.

Viņš arī argumentē savu viedokli, rakstot, ka viens no aspektiem ir tas, ka, pēc viņa domām, vidējā līmeņa vadītājiem ir milzīga patoloģiska vēlme piespiest ārstus strādāt 24 nevis 12 stundu režīmā, kas noteikti viecinās uzmanības kritumu un izdegšanu.

Vēl viņš raksta: "Un nē, Cipules kundze, ārsti nenāk uz darbu izgulēties. Ārsti nāk darīt savu darbu un reanimācijas brigādes resurss ir jāiemācās izmantot pareizi. Un visbeidzot - saviem darbiniekiem sapulcēs ir jāsaka taisnība un no saviem vārdiem atkāpties nedrīkst. Ja vidējā līmeņa vadītājs nemāk vai negrib pildīt savu darbu, tad cietējs NEDRĪKST būt ārsts vai jebkurš cits darbinieks. Tieši tik vienkārši!"

Jau vēstījām, ka kā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja NMPD direktore Liene Cipule, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā patlaban ir 250 mediķu vakances, bet vēl daudzi slimo un ir cita veida prombūtnē.

Pēc viņas stāstītā, vakanču skaits dienestā pēdējo gadu laikā ir samazinājies, NMPD sekmīgi piesaistot jaunus darbiniekus, tomēr šajā rudenī ticis novērots ļoti liels darbinieku prombūtņu skaits - pat lielāks nekā Covid-19 pandēmijas vilnī. Darbinieku attaisnotās prombūtnes esot saistītas gan ar slimošanu, gan došanos bērnu kopšanas atvaļinājumā, gan citiem iemesliem.

"Mēs tiešām jūtam to, ka ikdienā pat līdz 20 brigādēm valstī var būt nenokomplektētas, tomēr nu jau mēs esam saraduši ar šo situāciju, ar to, ko nozīmē strādāt ierobežotas brigāžu pieejamības apstākļos. Ja pirms tam mums jau piecas [iztrūkstošas] brigādes likās izaicinājums, tad šobrīd ar 20 mums ir zināmi mehānismi, kā nodrošināt darbu," stāstīja Cipule.

Komentējot vakanču skaitu dienestā, Cipule atzina, ka lielu lomu spēlē darbinieku izdegšana, kā arī nekonkurētspējīgs, darba pienākumiem un apstākļiem neatbilstošs atalgojums. "Tas ir ļoti īpašs darbs, kas būtu arī īpaši jānovērtē," piebilda Cipule.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:36

Jaunākās diskusijas