"Āksti!" Liepnieks skarbi kritizē Saeimā ievēlēto deputātu zināšanas

tautaruna.lv 2.decembris 2022, 3:30
 
Romāns Kokšarovs/ F64Photo Agency
Kamēr turpinās sarunas par amatu sadalījumu jaunajā ministru kabinetā, tikmēr publicists Jurģis Liepnieks skarbi kritizējis 14.Saeimā ievēlēto deputātu zināšanu līmeni.
"Varbūt citreiz finanšu ministrijai vajadzētu rīkot partijām seminārus PIRMS vēlēšanām, citādi izrādās visādi "profesionāļi" tikai ievēlēti Saeimā tagad pēkšņi uzzina, kas ir fiskālā telpa, cik ir naudas, kādas vajadzības, kādas iespējas," mikroblogošanas vietnē twitter norāda J.Liepnieks.

"Jā, tas nedaudz dzen depresijā - kādi profesionāļi ir atkal Saeimā savēlēti - bez izglītības, pieredzes, kārtējie tukšo salmu kūlēji," norādījis kāds ieraksta komentētājs.

"Galvenais ir visus par idiotiem, nemākuļiem nosaukt. Zināšanas ir simtajā vietā," savā viedoklī paudusi kāda cita komentētāja.

Jau vēstīts, ka šī gada augustā sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" tika ievietota iniciatīva par obligātu augstāko izglītību Saeimas deputātiem.
Tās iesniedzēji norādīja, ka uz 14. Saeimu kandidēja 1832 kandidāti, no kuriem 34 ir ar pamata izglītību, bet 432 - vidējo izglītību. 58 ir bezdarbnieki, bet vairāki desmiti norādījuši, ka pēc profesijas ir sētnieki, šoferi, pavāri un skaistumkopšanas speciālisti. Likumdošana nenosaka izglītības līmeni vai profesionālās zināšanas, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam. Tāpat netiek pārbaudītas kandidātu zināšanas par valsts likumdošanu un Saeimas darbu. Tāpēc par Saeimas deputātu var kļūt personas, kurām trūkst izpratnes par deputāta darbu un tā nozīmi.
"Deputāta darbs prasa augstu kvalifikāciju, un deputātiem ir jābūt speciālistiem ar zināšanām, kā strukturēti virzīt valsti uz labklājību, tāpēc ir jābūt noteiktam minimālajam izglītības līmenim, kas ļauj kandidēt uz Saeimu. Saeimas vēlēšanu likuma 1. nodaļas 5. pants ir jāpapildina ar punktu, kurā noteikts, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas bez pabeigtas augstskolas izglītības. Sabiedrībai, kura vienu reizi četros gados ievēl savus priekšstāvjus, ir jābūt nešaubīgai, ka ievēlētie deputāti ir profesionāļi ar pienācīgu izglītību," norādīja iniciatīvas autori.
Par to parakstījušies vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju, un iniciatīva iesniegta Saeimā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:01

Jaunākās diskusijas