Ekspolitiķis Andrejs Panteļējevs: Man bija daļējs riebums pret sevi politikā

Portāls nra.lv 20.novembris 2022, 17:02
 
Dmitrijs Suļžics/F64
"No politikas gan aizgāju ne pēc savas gribas. To izšķīra vēlēšanu rezultāti, " intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Lielās patiesības" saka ekspolitiķis Andrejs Panteļējevs.

Tomēr neskatoties uz to, A. Panteļējevs turpina sekot aktualitātē politikā, tai skaitā pašreizējam valdības veidošanas procesam.

"Zināmā mērā situācija ir ārpus konstitucionāla - mūsu valsts iekārta skaidri paredz, ka valdību apstiprina un valdības politiku apstiprina Saeima nevis Valsts prezidents," to, ka valdības veidošanas sarunas notiek bez oficiāla premjera kandidāta, TV24 raidījumā "Ziņu TOP" komentē bijušais politiķis un publicists Andrejs Panteļējevs.

"Teorētiski mums var būt gadījums, ka Valsts prezidentu ir ievēlējušas partijas, kas konkrētajā vēlēšanās vispār nav ieguvušas pārstāvniecību Saeimā. Līdz ar to prezidenta politiskajiem uzskatiem nemaz nav jāsaskan ar valdības uzskatiem. Man liekas, ka pilnīgi skaidri paredzēts, ka prezidents atbilstoši vēlēšanu rezultātiem uzaicina personas sastādīt valdību un pēc tam šis valdības vadītājs ar sastādīto Ministru kabinetu un valdības deklarāciju dodas uz Saeimu un saņem apstiprinājumu. Līdz ar to, man nav īsti saprotams, ko nozīmē šāds pilnvarojums, kas nekur nav paredzēts konstitucionāli. Otrkārt, mums reāli situācija šobrīd ir tāda, ka sarunas var vest jebkurš, arī Rosļikova kungs var sākt vest sarunas, Šlesera kungs var sākt vest sarunas. Tāpēc mani nedaudz pārsteidz šī te Valsts prezidenta rīcība un manuprāt tā ir arī stipri patraucējusi valdības stādīšanas procesam," uzskata A. Panteļējevs.

Uz jautājumu, vai Valsts prezidenta Egila Levita iesaiste nav tieši traucējusi pašreizējam premjeram Krišjānim Kariņam sastādīt valdību, publicists atbild apstiprinoši: "Es domāju, godīgi runājot, viņš ir nedaudz iešāvis Kariņam kājā, jo tad, kad pie sarunas galda sēž prezidenta oficiāli, konstitucionāli nominētais premjera kandidāts un sarunājās ar politiskajām partijām ir viena situācija un otra ir, ja pie galda sēž viens no mums visiem, kas cenšas vest sarunas."

Par savu aiziešanu no politikas Panteļējevs LTV raidījumā sacīja, ka, šķiet, viņš politikā tomēr sevi nebija atradis. "Es strādāju, jutu pienākumu un aicinājumu. Bet vai tas bija mans? Šobrīd es pat īsti nevaru uz to atbildēt. Bet tas, ka nebija pilnasinīga gandarījuma, tas gan, un tas arī daļēji veicināja stresu.

Man nav riebuma pret politiku. Man bija daļējs riebums pret sevi politikā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:10

Jaunākās diskusijas