Liene Greifāne kaunina latviešus

tautaruna.lv 12.novembris 2022, 5:00
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Pirms un pēc Helovīna internets tika pārpludināts ar nosodošiem viedokļiem par šīs dienas atzīmēšanu un svinēšanu. Daļa cilvēku šausminājās par Helovīna briesmīgajiem atribūtiem, tostarp, maskām, ko velk bērni.

Mūziķe Liene Greifāne vietnē "Facebook" līdzcilvēkus mudina - ja Helovīni ir tik slikti, tad kādēļ mums godā nav svinēt svētkus ar latviešu tradīcijām....?

"Latviešu helovīns, jeb meteņi. Svinēja vienmēr no Mārtiņiem līdz meteņiem. Mīļie draugi, ja jums tik ļoti negribas, lai bērni un jaunieši ievazā cittautu kultūru, nu tad stāstiet un parādiet bērniem, ka arī latviešiem ir savi svētki ar pārģērbšanos.

Kāpēc visi ir aizmirsuši par ķekatās iešanu?

Mirušo piemiņu, dziedāšanu un dejošanu, staigāšanu no mājas uz māju, prasot budēļus pabarot, saimnieku pēršana, lai atvairītu ļaunos garus. Tāda sajūta, ka Ziemassvētkus redz nav nekadu problēmu svinēt īstenā amerikāņu gaumē, bet, redz, pārģērbšanās svētkus svinēt bērniem neļausim. Nu nav jau neviens teicis, ka jums savs bērns ir par nāvi jàpārģērbj, lai arī latviešiem vienmer budēļos bija nāve, bet ja jūs neko nedodat pretī, nepiedāvājot alternatīvu, tad loģiski bērni būs apbēdināti. Un visi, kuri ir pret šīm ievazātajām tradīcijām, vai jūs Mārtiņos gaili ceļat galdā? Bluķi veļat? Latviešu tautu dziesmas svētkos dziedat? Man bērnībā ķekatās iešana ļoti patika, mana omīte mūsu mājās uzturēja tradīcijas un paldies viņai par to. Cerēsim, ka arī mūsu tautu tradīcijas drīz kļūs populāras, tas ir atkarīgs no katra no mums," raksta L. Greifāne.

Viņas viedokliem piekrīt daudzi "Facebook" lietotāji, "laikojot" ierakstu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas