Reāls stāsts: sieviete Krāslavas novadā dzīvo bez elektrības 30 gadus

tautaruna.lv 1.novembris 2022, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Skaudra realitāte 21. gadsimtā: seniore Krāslavas novadā dzīvo bez elektrības 30 gadus. Viņa un tuvinieki cer, ka ar pašvaldības palīdzību vecumdienas būs kaut cik cilvēka cienīgas, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Seniore Veronika, kuru nomoka veselības problēmas, dzīvo viensētā netālu no Krāslavas. Lai gan aizvadīts smags darba mūžs, kopjot lopus fermās, vecumdienas vada nabadzībā un tumsā - jau 30 gadus bez elektrības.

Seniore Veronika, kuru nomoka veselības problēmas, dzīvo viensētā netālu no Krāslavas. Lai gan aizvadīts smags darba mūžs, kopjot lopus fermās, vecumdienas vada nabadzībā un tumsā - jau 30 gadus bez elektrības.

"Vienu dienu man piezvanīja “Viasat”, piedāvāja internetu. Es teicu, ka mums nav pat elektrības. Teica: “Johaidī, strādājot “Viasat”, pirmoreiz dzirdu, ka elektrības nav!”"

Veronika nemaz nesapņo par internetu, viņa ļoti gaida elektrības pieslēgšanu, lai vecumdienās būtu kaut cik cilvēka cienīgas. Mobilo telefonu viņa lādē pie patāliem kaimiņiem, līdz kuriem, stutējoties uz spieķa, nokļūt nav viegli. Ja kādreiz kas slikts notiks, bet telefons būs izlādējies, neviens par to nemaz neuzzinās, bažījas Veronika.

Senā pagātnē elektrība viensētā bija, bet tālajā 1995. gadā elektrības piegādes līgumu pārtrauca iekrātā parāda 500 latu apmērā dēļ, nozāģēja arī elektrības stabu.

Pirms vairākiem gadiem Veronikas dēls Artūrs interesējies par elektrības pieslēguma atjaunošanu īpašumā.

"Pateica, ka ir 500 eiro parāds “karājas”, nepieciešams arī projekts. Projekts maksājot ap 2000 eiro. Man tādas naudas nav. Man pašam arī ģimene, divi bērni. Mana māte [Veronika] nestrādājoša. Viņai pensija 109 eiro, patēvam - 209 eiro. Kā izdzīvot? Godīgi sakot, grūti."

Seniore un viņas tuvinieki cer, ka pašvaldība palīdzēs līdzfinansēt elektrības atjaunošanu īpašumā. Lai gan Veronika un viņas dēls apgalvo, ka vairākkārt lūguši palīdzību pašvaldībai, Krāslavas novada vietvarā raidījumam stāsta, ka neviena oficiāla iesnieguma nav.

Pašvaldībā aicina vērsties ar iesniegumu, lai uz iesnieguma pamata varētu vētīt, vai un kā var palīdzēt atjaunot elektrības piegādi īpašumam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas