Pret Latvijas aktieri ierosināta krimināllieta

tautaruna.lv 17.augusts 2022, 4:30
 
Publicitātes foto
Kases grāvēja, filmas "Kriminālās ekselences fonds" aktieris Andris Daugaviņš, ikdienā ir jurists un daudzus gadus strādājis par maksātnespējas administratoru, raksta Juris Vaidakovs materiālā "KEF zvaigzne nonāk policijas uzraudzībā" izdevumā "Kas jauns".

Nesen uzsākta detektīvžanra daudzsēriju seriāla "Nelūgtie viesi" filmēšana, kurā Daugaviņam piešķirta viena no galvenajam lomām.

Tomēr seriāla filmēšanu apgrūtināja fakts, ka pret Daugaviņu ierosināta krimināllieta.

Apsūdzības izvirzītas par naudas piesavināšanos un izšķērdēšanu, runa ir par valūtas maiņas uzņemumu "Zeus", kurā iestrēga pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" nauda.

"Netaisos ne skaidroties, ne attaisnoties, jo uzskatu, ka esmu rīkojies atbilstoši likumam un kreditoru sapulces lēmumiem,"

lietu skaidro pats Daugaviņš.

"Rīgas nami" informē, ka 2011. gadā notika nelikumīgi darījumi starp SIA “Rīgas nami” bijušo amatpersonu, valdes priekšsēdētāju Kārli Kavacu un sabiedrību ar ierobežotu atbildību “ZEUS”. 2012. gadā tika ierosināts kriminālprocess par augsta riska finanšu darījumu veikšanu ar SIA “Rīgas nami” finanšu līdzekļiem. Šo darījumu rezultātā SIA “Rīgas nami” tika nodarīti zaudējumi aptuveni 1,6 miljonu eiro apmērā. Vēlāk tika pasludināts arī sabiedrības ar ierobežotu atbildību “ZEUS” maksātnespējas process.

Tāpat tiesa nosprieda savulaik no sabiedrības ar ierobežotu atbildību “ZEUS” izņemtos naudas līdzekļus 582’271,61 eiro apmērā atzīt par noziedzīgi iegūtiem un atdot pēc piederības SIA “Rīgas nami”.

2020. gadā Augstākā tiesa atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību bijušā SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Kārļa Kavaca apsūdzībā, līdz ar to viņam būs jāizcieš četru gadu cietumsods un savai bijušajai darbavietai jāsamaksā 1,2 miljonu eiro liela kaitējuma kompensācija, vēstīja LETA.

Bijušais "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājs atzīts par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā un dokumentu viltošanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un 12 dienām. Šādu sodu bija nolēmusi piespriest Rīgas apgabaltiesa. Pirmās instances tiesa bijušo amatpersonu attaisnoja, aģentūru LETA informēja prokuratūrā.

Jau vēstīts, ka 2012.gadā tika atstādināta "Rīgas namu" valde, pašvaldības vadība publiski pavēstīja - uzņēmumā esot veikti augsta riska finanšu darījumi ar tā brīvajiem līdzekļiem. Nepilnu mēnesi vēlāk Kavacu aizturēja policija.

Saskaņā ar apsūdzību persona 2011.gada maijā "Rīgas namu" vārdā noslēdza līgumu un vienošanos ar ar finanšu operācijas veicošo uzņēmumu "Zeus", ka bez atlīdzības un bez jebkāda nodrošinājuma nodod uzņēmuma rīcībā 5 476 595 eiro.

Prokuratūra uzskatīja, ka šis līgums, kas bija noformēts kā pakalpojuma līgums par valūtas kursa vadību un finanšu līdzekļu konvertāciju, patiesībā esot aizdevuma līgums, un tādā gadījumā Kavacs pārkāpis savas pilnvaras.

Būtībā šīs līgums nozīmēja SIA "Rīgas nami" finanšu līdzekļu ilgstošu atrašanos uzņēmuma rīcībā, neaizliedzot izmantot tos savā saimnieciskajā darbībā. Uzņēmums savas saistības neizpildīja, kā rezultātā pamatparāds SIA "Rīgas nami" 2012.gada 1.oktobrī bija 1 800 986 eiro.

Turklāt apsūdzētā persona "Rīgas nami" grāmatvedei nepamatoti, bez attaisnojuma dokumentiem lika izdarīt ierakstu grāmatvedības uzskaites kontos, nepamatoti samazinot uzņēmuma parādu "Rīgas namiem" par 22 619 eiro.

Tiesa iepriekš nolēma no apsūdzētā "Rīgas nami" labā piedzīt kaitējuma kompensāciju 1 218 715 eiro apmērā.

Lietas izskatīšanas laikā Daugaviņam ticis piemērots drošības līdzeklis - katru dienu no 23 līdz 6 atrastsies mājās un katru nedēļu pieteikties policijā, šāds drošības līdzeklis traucējis izpildīt saistības, kuras bija uzņēmies, piekrītot filmēties jaunajā seriālā. Vēlāk gan prokurore esot drošības līdzekli mainījusi uz visvieglāko.

Portāls NRA jau rakstīja, ka filma "Kriminālās ekselences fonds" savulaik saņēma Lielā Kristapa balvas nominācijās "Labākais scenārists" (Oskars Rupenheits) un "Labākais aktieris otrā plāna lomā" (Andris Daugaviņš).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas