Mihails Barišņikovs vairs neklusē; runā par "īsto Krieviju"

tautaruna.lv 30.jūlijs 2022, 0:30
 
Lauris Aizupietis/F64
Pazīstams baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs pirmo reizi uzrakstīja eseju krievvalodīgam portālam. Pārdomās par pašreizējo situāciju mākslinieks dalījās mājaslapā "Настоящая Россия".
Interneta resurss “Reālā Krievija” (truerussia.org), kas izveidots pēc rakstnieka Borisa Akuņina, mākslinieka Mihaila Barišņikova un ekonomista Sergeja Gurijeva iniciatīvas, savu misiju formulē šādi: “Visu valstu krievvalodīgie, apvienojieties pret karu!”.
Nesen šajā portālā parādījās literārā sadaļa, kurā tiks publicēti esejas par “jauno realitāti”. Mihails Barišņikovs bija pirmais, kas publicēja savu eseju. Mākslinieks presē izsakās reti, un krievu valodas resursam viņš to darīja pirmo reizi.
“Kas man ir īstā Krievija” ir viņa esejas nosaukums.

“Mana Īstā Krievija šodien, kā gandrīz vienmēr, ir tik tikko dzirdama, taču tas nenozīmē, ka tās nav. Viņas kluso, maigo balsi, ko reiz dzirdēju mazā pilsētiņā pie Volgas, kad mamma mani aizveda uz savu dzimteni, atpazīstu pat pēc gandrīz pusgadsimta dzīvošanas Rietumos. Tā ir augstsirdības, tolerances un, tā diemžēl noticis, piedodiet, paciešanas balss.

Mākslinieks savu māti, krievieti, kas, likteņa vadīta, nokļuvusi Rīgā, dēvē par cilvēku, “kuram nepielipa padomju impēriskā ideoloģija un okupanta loma. Viņu saistīja latviskā dzīvesziņa, viņa klausījās latviešu koru mūziku, gāja uz Vijas Artmanes izrādēm, pat nezinot latviešu valodu.

"Un tad mamma uz visiem laikiem noteica manu dzīvi, kad viņa mani atveda uz baleta izrādi Rīgas Operas un baleta teātrī. Viņas kā vienkārša cilvēka dižciltība dzīves uzticētajā skarbajā lomā man atklāja krievu tautas iekšējās balss spēku un mērķtiecību. Miljoniem tādu cilvēku kā mana mamma nevarēja pazust. Viņi ir. Viņi būs".

Mihails Barišņikovs raksta, ka krievu humānisms vienmēr pastāvējis, neskatoties uz impērijas varu. "Šis humānisms ir ne tikai pasaulē augsti vērtētajā dzejā un mūzikā, bet arī milzīga skaita krievu cilvēku iekšējā emigrācijā, ko pasaule nenovērtē."

“Katram ir sava īstā Krievija, bet mums kopīga ir impēriskās Krievijas noraidīšana. Mums krievu impēriskais gars ir izdomāta leģenda, un tā skaļie radītāji ir neīsta Krievija, ”pārliecināts mākslinieks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:40

Jaunākās diskusijas