"Neko sliktu šie izcilie autori arī nav nodarījuši", Verhoustinska kritizē ielu pārdēvēšanas ideju

tautaruna.lv 1.jūlijs 2022, 12:15
 
Ģirts Ozoliņš / F64
Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Henrieta Verhoustinska iniciē asu diskusiju par pilsētas ielu pārdēvēšanu.

Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, pašvaldības ķērušās ne tikai pie padomju laiku pieminekļu demontāžas, bet arī pie dažādu ar Krieviju saistītu nosaukumu maiņas.

Kultūras raidījumu vadītāja un kino režisore Henrieta Verhoustinska mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsākusi asu diskusiju par ielu pārdēvēšanu, uzdodot jautājumu: "Kāpēc jātērē resursi adrešu maiņai, lai likvidētu šos vārdus no Rīgas ielu tīkla? Pārdēvēt ielas ir dārgs pasākums, un iesakņojušos nosaukumus psiholoģiski sarežģīti nomainīt. Neko sliktu šie izcilie autori arī nav nodarījuši. Un kā tad ar Eizenšteinu, kam vistiešākais sakars ar Rīgu?".

"Esmu pret Lomonosova, Puškina, Turgeņeva, Ļermontova, Eizenšteina, Saharova, Keldiša ielu pārdēvēšanu. Vienmēr esmu bijusi piesardzīga pret cancel culture. Zentas Mauriņas, Mīlenbaha, Purvīša, Ulža Bērziņa, Plūdoņa, Brigaderes, Skalbes, Kaudzīšu ielas, protams, ir pelnījušas būt," ierakstā min Verhoustinska.

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Kristīne

Jarinovska uzskata, ka "Staļina atombumbas, raķešu autora, PSRS Augstākās Padomes deputāta, PSKP CK locekļa, Trīskārtējā Sociālistiskā Darba varoņa Keldiša ielas pārdēvēšanai nav sakara ar 'cancel culture', bet gan ar Satversmē ietverto komunistiskā totalitārā režīma nosodījumu. Jāciena sevi un Latviju."
Ineta Krodere: "Nav nekā psiholoģiski sarežģīta. Gadus 12 nodzīvoju Leona Paegles ielā, pēc tam vēl kādus 6-7 Antonijas ielā. Ar psiholoģiju viss bija ok. Kāpēc mums vajadzīgi ielu nosaukumi krievijas kultūrdarboņu vārdā, ja nav Francijas, Anglijas, Itālijas, Spānijas literātu vārdos?"
Anonīms "Twitter" lietotājs: "Ak, vājprātīgi aklā! Vispirms viņi atbrauc ar tankiem, tad pārdēvē ielas savu "pisāķeļu" vārdos, bet pēc tam paziņo, ka te ir viņu "kuļtura", kuru viņiem tiesības "aizsargāt" ar raķešu un aviobumbu triecieniem pa dzīvojamiem kvartāliem, teātriem un tirdzniecības centriem."
Emīls Buiķis: "Atbrīvoties no okupācijas paliekām ir ne tikai mūsu tiesības, bet arī pienākums."
Anonīms "Twitter" lietotājs: "Atbalstu ielu pārdēvēšanu un tam maz sakara ar kultūru, vienkārši ar "okupācijas cancel", lai kā kādam patiktu mūžīgas ādolfhitlerštrāses utt. Okupācijas varu/ ielikteņu vārdi- tie programmē sabiedrību, uzspiežot interesi par šiem Latvijai 0 (izņ M. Eizenšteina) ."
Aleksejs Nipers: "Vai Puškinam ir sakars ar Rīgu vai Latviju? Nav. Vai Puškina devums pasaules literatūrā ir īpaši unikāls? Nav. Tad kāpēc šādai ielai ir jābūt?"
Anonīms "Twitter" lietotājs: "Un tomēr, lai arī krievu klasiskā valoda ir skaista, krievu klasiķu globālā ietekme ir nedaudz pārspīlēta. Tas, ka mēs tos uztveram kā literatūras dievus, ir padomijas ietekme."
Oksana Čalpa: "Jā cilvēki iestājās pret pasaules mēroga kultūras pārstāvjiem, tās pat nav vairs smieklīgi."
Anonīms "Twitter" lietotājs: "Esmu par pārdēvēšanu, pēc tās elles ko izdarījuši krievu cilvēki Ukrainā, ir jāpaiet gadiem 50, lai es gribētu iedziļināties viņu kultūrā. Kultūrā acīmredzot viss šis zemiskais ir iestrādāts bezapziņas līmenī un mums to nevajag. Mums tagad vajag savas - latviešu nācijas ielas"
Diāna Adomoviča: "Es neredzu nekādu sakaru ar cancel kultūru. Te ir Latvija un mums ir jāgodina SAVA kultūra. Ielas tika nosauktas, negodinot un aizmirstot par latviešu kultūru. Kura kultūra tika ņemta vērā, nodēvējot šīs ielas?! Jebkādi argumenti par praktiskumu un resursiem neiztur kritiku."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:24

Jaunākās diskusijas