Olga Dreģe: Izbaudīju politikas ķēķi tuvplānā

Portāls nra.lv 24.jūnijs 2022, 10:21
 
Vladislavs Proškins/F64
Izcilā aktrise Olga Dreģe, kas pati savulaik bijusi Saeimas deputāte, joprojam seko līdzi poltiskajiem notikumiem Latvijā. "Es domāju, ka daudz kur ir pieļautas arī kļūdas, ka esam bijuši par mierīgu, ka neesam laikus izdarījuši to, kas būtu jāizdara, ja gribam tiešām justies brīvi un justies latvieši savā zemē. Daudz kas ir nokavēts," Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" teic O. Dreģe.

Viņa gan piebilst, ka Saeimā bija iekļuvusi visam nejauši.

"Mani uzrunāja [Demokrātiskā] centra partija un teica, ka tevi taču neievēlēs, nu atbrauc mums līdzi pie uzrunām. Tauta jau mani vairāk zināja kā aktrisi, kā Matildi no "Purva bridēja", kā no "Velna kalpiem" un citām filmām. Bet mani "ieplusoja". Tad es Imantam Ziedonim zvanīju, ko lai es daru? Es atteikšos! Viņš teica, ka es nedrīkstu tā darīt, ja tevi tauta ir "ieplusojusi", tu nedrīksti atteikties, tev ir jāsāk apgūt tas un saprast, kur tu esi iekļuvusi. Es nodomāju, kāpēc man nepamēģināt? Kāpēc neaizstāvēt kultūru savā brīvā valstī? Mēs taču, piektā Saeima, bijām pirmā pēc neatkarības atgūšanas, un tad man bija liels pārsteigums, ka tur daudzi bija tādi.

Tad es tikai arī sāku saprast, ka jārunā partiju vārdā, bet

es biju bezpartejiska, es varēju nospiest to podziņu tā, kā es to vēlējos, un es lepojos, ka esmu nospiedusi podziņu par krievu armijas izvešanu, par kultūras programmas pieņemšanu, ka man ir tomēr palaimējies,

atceras O. Dreģe.

Latvijas Radio žurnālists un raidījumu vadītājs Arnis Krauze atgādina, ka O. Dreģe vēlāk aizgāja no Demokrātiskās centrālās partijas uz LNNK. Sestajās Saeimas vēlēšanās Vidzemes apgabalā aktrisei bija visvairāk mīnusu.

"Es to sapratu tikai vēlāk, ka tas bija sakarā ar visu to atmosfēru, kas bija ap mani pēc tam radīta, ka es to daru savtīgos nolūkos. Man jau patika, kā Ausma Kantāne bija atbildējusi, ka es nāku te strādāt, jūs jau nākat te izrādīties. Izbaudīju politikas ķēķi tuvplānā. Bet tas bija tā vērts, jo es sapratu, kā top likums un kā darbojas partijas, un kāda nozīme ir šai daudzpartiju sistēmai, un cik var viens deputāts. Viens var izcīnīt tikai frakcijā savā, ja tu ej un pārliecini savus frakcijas biedrus, ka tu vari panākt to, un ieliek to tavu punktu, uzskatu vai jautājumu sēdē, lielajā plānā.

Tur jābūt ar ziloņa ādu, diplomātiskām smadzenēm un īpašai izglītībai, lai tu varētu pastāvēt tur, lai tu varētu savu pārliecību tur apstiprināt,"

saka O. Dreģe.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:50

Jaunākās diskusijas