Karaliene Elizabete II no Makrona saņem neparastu dāvanu

Portāls nra.lv, Ziņu aģentūra LETA 2.jūnijs 2022, 21:57
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme / Pixabay.com
Lielbritānijas karaliene Elizabete II 1. jūnija vakarā saņēma neparastu dāvanu no Francijas prezidenta Emanuela Makrona, vēsta fakty.ua.

Par godu Viņas Majestātes Platīna jubilejai, Francijas prezidents Elizabetei II uzdāvināja zirgu, kas tika īpaši audzēts un apmācīts dienestam Francijas Republikas gvardē. Zirgs Lamanšu šķērsoja jau pagājušajā nedēļā, lai paspētu aklimatizēties.

Desmiti tūkstoši cilvēku ceturtdien svētku noskaņojumā pulcējās Londonas centrā, lai svinētu karalienes Elizabetes II Platīna jubileju - 70 gados ilgo atrašanos Apvienotās Karalistes tornī.

6. februārī apritēja 70 gadu, kopš Elizabete II, kas 21.aprīlī nosvinēja 96.dzimšanas dienu, kļuva par Lielbritānijas karalieni.

18.gadsimtā ieviestā karaliskā tradīcija paredz, ka britu monarha oficiālā dzimšanas diena neatkarīgi no īstā datuma tiek atzīmēta jūnijā. Šogad karalienes oficiālās dzimšanas dienas svinības norisinās kopā ar Platīna jubileju.

Svētki ilgs četras dienas un tiks svinēti visā valstī, miljoniem cilvēku piedaloties dažādos pasākumos un izklaidēs.

Svētku pirmajā dienā karaliskās ģimenes locekļi, tai skaitā princis Čārlzs un viņa vecākais dēls Viljams ar sievu Keitu, ieradās uz militāro parādi zirgu mugurā vai karietēs, bet pasaules līderi sūtīja karalienei apsveikumus un labas gribas vēlējumus.

Krāšņajā parādē piedalījās 1500 karavīru.

"Paldies visiem, kas ir bijuši iesaistīti kopienu, ģimeņu, kaimiņu un draugu sapulcēšanā, lai atzīmētu manu Platīna jubileju Apvienotajā Karalistē un visās Sadraudzības valstīs," paziņoja karaliene, kura militāro parādi vēroja no Bekingemas pils balkona.

"Mani joprojām iedvesmo man izrādītā labā griba, un ceru, ka turpmākās dienas dos iespēju pārdomāt visu, kas ir sasniegts pēdējo 70 gadu laikā, kad mēs ar pārliecību un entuziasmu raugāmies nākotnē," teikts karalienes paziņojumā.

Tūkstošiem cilvēku šodien sapucējās Bekingemas pils tuvumā, rīkoja piknikus un uz lieliem ekrāniem vēroja ceremonijas.

Vairāki cilvēki uz mirkli izraisīja nekārtības, parādes laikā izskrienot priekšā karavīriem, bet policija viņus ātri aizveda. Policija vēlāk paziņoja, ka vairāki cilvēki aizturēti par sabiedriskās kārtības pārkāpumiem.

Ņemot vērā karalienes cienījamo vecumu un veselības problēmas, viņas klātbūtne svinībās būs ierobežota, salīdzinot ar iepriekšējām jubilejām. Karalienes vārdā dažādās ceremonijās piedalīsies citi karaliskās ģimenes locekļi.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka briti joprojām ļoti ciena un augstu vērtē Elizabete II. Šonedēļ publicētie aptaujas rezultāti liecina, ka Lielbritānijā 80% respondentu ir pozitīvās domās par karalieni, bet cita aptauja atklāja, ka trīs ceturtdaļas uzskata viņu par labu karalieni.

"Es nevaru iedomāties nevienu citu publisku personu, nevienu citu slavenību, nevienu citu prezidentu (..) kas būtu varējis saglabāt tik lielu popularitāti," intervijā BBC radio atzinis bijušas Lielbritānijas premjerministrs Džons Meidžors.

"Viņas dzīve noritējusi publiski - kāpumi, kritumi, labie un ne tik labie laiki. Karaliene vairāk nekā 70 gadus ir pārstāvējusi mūsu labāko būtību," uzsvēris Meidžors, kurš bijis viens no 14 premjerministriem, kas vadījuši valsti Elizabetes II valdīšanas laikā.

Tomēr ne visi briti pievienosies svinētājiem. Viena nesen veikta aptauja liecina, ka vairāk nekā puse sabiedrības neinteresējas par Platīna jubileju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:50

Jaunākās diskusijas