Alvis Hermanis atbild Latvijā dzīvojošajiem krieviem

tautaruna.lv 16.maijs 2022, 10:30
 
Rūta Kalmuka/F64
Režisors Alvis Hermanis sociālajā vietnē Instagram paudis viedokli par Latvijā dzīvojošās krievu kopienas rīcību.

Kā ierakstā norāda režisors, viņš uzskata, ka tiem, kuriem piemineklis Pārdaugavā nav bijis politisks simbols, bet radinieku atceres vieta, "bija reāla iespēja nosargāt to", kas netika izmantota.

"Uzreiz pēc 24.02. jums vajadzēja tur visiem sapulcēties ar Latvijas un Ukrainas karogiem un dot skaidru zīmi, kurā pusē jūs esat šobrīd. Un tas latviešu tautai būtu pietiekams pierādījums, ka tai vietai nav nekāda sakara ar okupācijas patosu.

Bet tā kā šis netika izdarīts, tad pulcēšanās tur 9.maijā un turpmāk viennozīmīgi mums latviešiem izskatās kā atbalsts "russkij mir" agresijai," uzskata režisors, norādot, ka "pasīva klusēšana arī ir vēstījums".

Kā zināms, pagājušajā piektdienā Rīgas domes ārkārtās sēdē pieņemts vēsturisks lēmums: nolemts demontēt objektu "Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem", kas atrodas Pārdaugavā.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukraina.

Pieminekļa celtniecība un Uzvaras parka pārbūve noritēja no 1979. līdz 1985.gadam.

Savulaik piemineklis tika bojāts spridzināšanā. 1997.gada organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki mēģināja uzspridzināt Uzvaras pieminekli, spridzināšanas laikā bojā gāja divi no spridzinātājiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:19

Jaunākās diskusijas