"Tā ir katastrofa"; Olena Zelenska par to, kā bērni ar autismu pārdzīvo karu

tautaruna.lv 10.aprīlis 2022, 15:45
 
AFP/Scanpix/LETA
Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska pastāstīja par to, kā ukraiņu bērni, kas slimo ar autismu, pārdzīvo karu. Viņa dalījās stāstos par mātēm ar bērniem ar autismu.
"Ja īsumā, tad piedzīvot karu ar autismu ir katastrofa. Spektra cilvēki ir dažādi, viņus vieno ārkārtīgi liela jutība pret citu cilvēku stāvokļiem. Pat nesaprotot karu, viņi to jūt.

"Mans Pjotrs nesaprata, kas ir karš un slava Dievam. Kliegšana ir kļuvusi par viņa galveno saziņas veidu." To raksta ar autismu sirgstoša bērna māte," dalījās Jeļena Zelenska.

Ukrainas pirmā lēdija piebilda, ka grūti ir gan tiem bērniem, kuri palika Ukrainā, gan tiem, kas aizbrauca, bēgot no kara, raksta life.nv.ua.

"Kara laikā Ukrainā šādiem cilvēkiem ir īpaši grūti - viņi ir īpaši pieķērušies visam pazīstamajam. Viņu attīstībā ir nozīme visam - pamošanās pazīstamā gultā, saskarsme ar pazīstamām lietām, pazīstams ēdiens, pazīstami grafiki, tie paši skolotāji, tas ir viņu sirdsmiera garants. Bet karš to visu sagrāva. Un papildināja ar nepazīstamām un šausmīgām situācijām un emocijām - tāpēc ka šie bērni intensīvi izjūt apkārtējo satraukumu, dusmas, izmisumu. Vienkāršāk nav arī tiem, kas aizbraukuši drošībā. Lai iegūtu piekļuvi zināšanām un attīstībai ārzemēs, diagnoze jāapstiprina jaunā vietā. Bet daudzas mātes atstāja savas mājas vispār bez dokumentiem.

Zelenska solīja, ka sāks strādāt ar vēstniecībām un savām kolēģēm, dažādu pasaules valstu pirmajām lēdijām, lai vienkāršotu diagnožu apstiprināšanas procedūru.

"Lai mammas negaida mēnešiem. Galu galā viņas aiziet bez vīriešiem, un tagad nevar pat attālināties no nervoza, dezorientēta bērna. Piemēram, vienas šādas mātes dēls kļuva tik izolēts, ka viņš pat necēlās, lai ietu uz tualeti.

Viņa vērsās pie cilvēkiem, kuriem autisms ir svešs: "Ja kāds kliedz, nokrīt zemē, uzvedas kā mazs bērns - izturieties pret viņa uzvedību ar sapratni," uzsvēra pirmā lēdija.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:04

Jaunākās diskusijas