Hermanis JRT komandā uzņems slavenu krievu aktrisi

tautaruna.lv 21.marts 2022, 14:03
 
Mārtiņš Zilgalvis / F64
Šodien Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis publicējis ierakstu sociālajā vietnē "Facebook", informējot, ka uzņems Čuplanu Hamatovu Jaunā Rīgas teātra trupā. 

Krievijas aktrise, labdarības fonda "Podari žiznj" dibinātāja Čulpana Hamatova, kura nosodījusi karu Ukrainā, apmetusies Latvijā.

Šodien Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis publicējis ierakstu sociālajā vietnē "Facebook", informējot, ka uzņems Hamatovu Jaunā Rīgas teātra trupā.

"Toties pārsteigums man ir Krievijas mākslinieku nogaidošā pozīcija, kura labākajā gadījumā aprobežojas ar daiļslidošanas cienīgiem aicinājumiem uz mieru visā pasaulē. Tāpēc jo svarīgāk bija dzirdēt krievu aktrises Čulpanas Hamatovas balsi, kura ir pirmā kultūras pārstāve no tās puses, kura nebaidījās un nosauca lietas īstajos vārdos. Arī viņu es pazīstu sen, esam kopā strādājuši. Visi zin, ka Hamatova ir aktrise nr1 savā valstī, visi zin, ka viņa ir humānisma paraugs, - pateicoties viņas labdarības fondam, kas gadiem ilgi rūpējas par onkoloģiski slimiem bērniem. Un tagad visi var pārliecināties, ka tieši Čulpana ir Krievijas sirdsapziņa, " raksta režisors.

Ieraksta turpinājumā Hermanis atklāj, ka uzaicinājis Hamatovu pievienoties Jaunā Rīgas teātra trupai un komandai.

"Pavisam drīz viņa piedalīsies mūsu izrādēs. Sākuma posmā - savā dzimtajā valodā. Čulpana, es zinu, ka tā bija neticama pilsoniska drosme pirms pāris gadiem Maskavā piedalīties manā izrādē par Gorbačovu. Mēs visi cerējām, ka mūsu iestudējuma vēstījums, - ka brīvība nav tukšs vārds, - sasniegs dzirdīgas ausis. Mēs bijām naivi. Bet mēs vismaz to pateicām. Un mēs turpināsim to darīt," pauž Hermanis.

Krievijas aktrise, kas savulaik sadarbojusies arī ar Hermani, atrodas Rīgā un žurnālistes projektā "Pastāsti Gordejevai" teikusi, ka Krievijā nevar atgriezties, jo "nespēju cita sēras, cita sāpes, cita traģēdiju, humāno katastrofu nosaukt par kaut ko no kautā kā atbrīvojošu". Krievija iebrukumu Ukrainā maskē kā "atbrīvošanas operāciju".

"Es baidos atgriezties," viņa atzina, piebilstot, ka nevar atgriezties Krievijā, lai "nezaudētu sirdsapziņu un sevi".

Hamatova pauda, ka viņai ir divas iespējas, kā atgriezties dzimtenē. Viena ir nonākt cietumā, jo par kara Ukrainā nosodīšanu Krievijā var piespriest līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu, bet otra iespēja ir "melot sev, melot visai pasaulei, dzīvot nepatiesībā".

Projektā "Pastāsti Gordejevai" aktrise teikusi, ka Krievijā nevar atgriezties, jo "nespēju cita sēras, cita sāpes, cita traģēdiju, humāno katastrofu nosaukt par kaut ko no kaut kā atbrīvojošu". Krievija iebrukumu Ukrainā maskē kā "atbrīvošanas operāciju".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:10

Jaunākās diskusijas