Ko par Roberta Ķīļa aiziešanu saka cilvēki, kas viņu pazina?

tautaruna.lv 21.marts 2022, 10:45
 
Egons Ansbergs/F64
19.martā sabiedrību pāršalca skumja vēsts, ka mūžībā devies bijušais Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Mikroblogošanas vietnē Twitter cilvēki, kas paziņa Ķīli, dalījās gan atmiņās par viņu, gan izteica līdzjūtību tuviniekiem.
Ķīlis tika dēvēts par talantīgu un gudru cilvēku.

"Mūžībā devies Roberts Ķīlis, ļoti talantīgs, gudrs cilvēks. Pazinu viņu kopš bērnības. Roberta dzīves gājums bija ērkšķiem pilns un panākumi nāca ar grūtu darbu. Skumjās noliecu galvu, līdzjūtība tuviniekiem, draugiem," raksta Vents Armands Krauklis.

"Toreiz, kad Roberts Ķīlis man pirms pāris gadiem piezvanīja un teica, ka gribētu publicēt Imperfekt savas pārdomas par svarīgām tēmām, es pat samulsu. Gan no piedāvājuma, gan augstā vērtējuma,kuru viņš izteica par žurnālu," raksta Inga Gorbunova.

"Mūžībā devies radošs un drosmīgs cilvēks - Roberts Ķīlis. Viņš spēja iedvesmot it visā - arī tajā savas dzīves laika nogrieznī, ko veltīja Latvijas izglītības attīstībai. Visdziļākā līdzjūtība Roberta tuviniekiem un draugiem," raksta Arvils Ašeradens.

"Mūžībā devies Roberts Ķīlis - mans studiju biedrs, kolēģis Ministru kabinetā, respektabls domātājs un intelektuālis, kura asā prāta mums pietrūks," raksta Artis Pabriks.

"Saņēmām skumju vēsti - mūžībā devies bijušais izglītības un zinātnes ministrs, sociālantropologs Roberts Ķīlis. Enerģisks, drosmīgs, erudīts, dzīvespriecīgs, darbīgs - tāds viņš paliks mūsu atmiņās. Izsakām visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, draugiem, kolēģiem un domubiedriem!" teikts Izglītībs un zinātnes ministrijas ierakstā Twitter.

"Roberts Ķīlis manas maģistrantūras laikā bija viens no tiem pasniedzējiem, kurš ne vien stāstīja, bet arī klausījās. Viņu patiesi interesēja studentu viedoklis un domas pavediens. Paldies, Robert, ka rosināji domāt un klausīties!"

"Skumji.. Roberts Ķīlis bija viens no spilgtākajiem un aizraujošākajiem sociālās antropoloģijas pasniedzējiem - tvērām katru vārdu un ieguvām nesalīdzināmi plašāku skatījumu uz pasauli. RIP."

"Robertu Ķīli atcerēšos kā gaišu cilvēku ar gaišu un drosmīgu prātu. Mums viņa pietrūks. Visdziļākās līdzjūtības tuviniekiem."

"Tik negaidīti skumja ziņa šodien. Tik ļoti par agru."

"Roberts Ķīlis bija no tiem politiķiem, par kuriem saka “ahead of his time”. Izglītības ministrs, kuram bija skaidra vīzija, nākotnē vērsts redzējums. Viņš bija zaudējums politikai, kad no tās aizgāja. Tagad viņš ir zaudējums mums visiem."

"Šis nu ir bezgala skumji, Latvijas augstākās izglītības birokrātija iebilda visām idejām, ko virzīja Roberts. Viena gudra cilvēka mazāk Latvijai."

Roberts Ķīlis dzimis 1968.gada 14.martā.

Viņš bija latviešu sociālantropologs, Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors, bijušais izglītības un zinātnes ministrs.

1991.gadā viņš pabeidza Latvijas Universitātes Filozofijas fakultāti, 1999.gadā ieguva filozofijas doktora grādu Kembridžas universitātes Sociālās antropoloģijas nodaļā.

2011.gada 25.oktobrī viņš kļuva par Zatlera Reformu partijas virzītu bezpartijisku izglītības un zinātnes ministru Valda Dombrovska valdībā, bet no amata atkāpās 2013.gada 30.aprīlī, to pamatojot ar veselības problēmām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:59

Jaunākās diskusijas