VIDEO: Mākslinieka Brektes vārdi LTV izraisa pamatīgu "vētru"

tautaruna.lv 21.februāris 2022, 10:30
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Mākslinieks Kristians Brekte nedēļas nogalē saņēma Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2021" apbalvojumu. Internetā rezonansi izraisījuši mākslinieka vārdi pateicības runā, saņemot balvu.

Mākslinieks apbalvojumu saņēma kategorijā "Pārsteigums" par sienas gleznojumu "Veltījums Džemmai Skulmei".

Savā pateicības runā viņš aicina cilvēkus būt drosmīgiem. "Ļaujiet māksliniekiem, tiesnešiem, dakteriem, dzejniekiem darīt savu darbu un nepirst dīvānā," paudis mākslinieks.

K. Brektes teiktais nav palicis nepamanīts soctīklu lietotājiem, kuri plaši apsprieduši mākslinieka runu vietnē "Twitter".

"Ja tādas pateicības runas spēj izteikt cilvēks ar AUGSTĀKO IZGLĪTĪBU, glezniecības katedras vadītājs un asociētais PROFESORS, tad ko mēs brīnāmies par pārējiem, par balsojumiem vēlēšanās, par visu, visu, kas ar mums notiek, kas mūs skar?" - retoriski jautā komentāra autors.

"Kādēļ es šo apskatījos/noklausījos! Būšu uzmanīgāks. Un tomēr, johaidī, interesanti, kā līdz tādiem publiskiem vārdiem cilvēks nonāk, kas tur saslēdzas un atslēdzas?" - teikts vienā no daudzajiem komentāriem.

"Labi pateica. Un balvu ieguva balsojumā. Tātad Latvijā vēl ir gana daudz sakarīgu vilvēku. Bet aug jaunā grāmatu dedzinātāju un muzeju demolētāju paaudze, kas gatavi iznīcināt visu, ko nesaprot. Tas ir žēl," pauž komentāra autore.

"Turklāt "drosmīgs' dīvānā pirdējs! Beidzot piešķīra #LTV Gada Kultūras Skatuvei patiesu cieņu!" - komentārā pauž dzejniece Liāna Langa Bokša.

"Vienkārši huligāns ,kurš priecājas ,ka neviens neiebilst bezkaunībai," uzskata komentātāja.

"Nu ko lai saka, nu inteliģence, inteliģence. Nez, kurš viņam šo runu uzrakstīja?" - raksta soctīklu lietotājs Ziemas Ezis, kurš dalījies ar video.

"Sabiedrība uztver ļoti ļauni. Tomēr var paskatīt divejādi: - pagrimis inteliģents - laikmeta ģēnijus sāk atzīt pēc aiziešanas aizsaulē," pauž komentāra autors.

"Tas, ka kādam Brektes mākslinieciskās izpausmes nepatīk, nenozīmē, ka tās nav nekā vērtas. Man patīk Brektes attieksme, patīk lietas, ko viņš rada. Nevajag saistīt mākslinieku tikai ar vienu viņa darbu. Tas būtu kā asociēt VanGogu tikai ar viņa psihozēm…" - savu viedokli paudusi soctīklu lietotāja.

"Tāds KaKa līmenis. Sāk saukt profesijas un beidz ar kādu sulīgu saukli sava intelekta līmeņa atradīšanai," komentārā raksta komentētāja.

"Var nepatikt viņa darbi. Bet tomēr viņš pateica ļoti tieši. Kamēr tādi kā viņš dara un turpinās darīt, Twiter komentētāji turpinās pirdēt twiterī un kliegt par kaut kādu revolūciju," teikts vienā no komentāriem.

"Par gaumi nestrīdas - tā vai nu ir, vai nav. Par Brekti jautājumu nav, katram pēc spējām, bet jautājums ir par tiem kas dala šādas "balvas". Nupat sāk šķist, ka tas kilograms ir burtiskā nozīmē," norāda komentētājs.

Balvas "Kilograms kultūras 2021" žūrijā ir LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi - LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva un LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

"Kilograms kultūras 2021" laureātiem naudas balvu nodrošina Nākotnes Atbalsta fonds.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:59

Jaunākās diskusijas