"Dzelteni aizkari noplīvoja,kurtizāne notrausa asaru"; sabiedrībā pazīstami ļaudis velta atvadu vārdus "Dakota" solistam

tautaruna.lv 29.janvāris 2022, 12:15
 
Ekrānuzņēmums
Vakar, 28.janvārī, mūžībā devies kantri mūzikas grupas "Dakota" dvēsele Edvīns Zariņš. Sabiedrībā pazīstamas personības un citi mūziķa cienītāji soctīklos velta atvadu vārdus.

Nav iedomājamas vasaras zaļumballes bez "Dzeltenajiem aizkariem", grūti iztēloties draugu pasēdēšanu, jau agrā rīta stundā, bez "Kurtizāņu ugunskura".

Edvīna Zariņa balss skan un skanēs latviešu sirdīs.

Sociālajos tīklos atvadu vārdus saka sabiedrībā pazīstami ļaudis un citi mūziķa talanta cienītāji.

Elita Veidemane: "Edvīns Zariņš no "Dakotas". Arī viņš devies debesīs. Dzeltenie aizkari noplīvo, kurtizāņu ugunskurs izdziest... Ardievu, Edvīn."

Aivis Ceriņš: "Šorīt pie brokastu galda skan Edvīna Zariņa balss. Tik ļoti vēl gribētos izdejot siltas vasaras nakts zaļumballi ar Dakotu. Lai viegls mūžības ceļš, līdzjūtība tuviniekiem un viņa talanta cienītājiem"

Jānis Stībelis: "Skumjas ziņas ... diemžēl šis laiks ir nežēlīgs, līdzjūtība tuviniekiem."

Valkas mērs Vents Krauklis: "Dzelteni aizkari noplīvoja,kurtizāne notrausa asaru un viskija glāze palika neizdzerta - Edvīns Zariņš pievienojies aizvien plašākajam mākoņorķestrim. Līdzjūtība tuviniekiem, draugiem,kolēģiem, talanta cienītājiem! Paldies par interesantām sarunām un jautriem brīžiem !"

Mācītājs Valters Korālis: "Edvīns Zariņš Mūžībā…Vairums viņu atceras no ansambļa “Dakota” (“Dzeltenie aizkari”, “Kurtizāņu ugunskurs”), bet bija jau vēl “Anno Domini” un daudzas citas dziesmas vēl toreizējā LPSR ansamblī “DALDERI” no Bauskas kolhoza “Uzvara”. Viņš abu pārtapušo ansambļu vadītājs, sirds, un balss. Lai mūžīgs miers Dziesmu vīram! Un kada ironiski simboliska dziesma no tiem laikiem šim lsikmetam kā brīvības sveiciens, vai ne?"

Mūziķis Mārtiņš Jātnieks: "Tik daudz skaistu mirkļu un tik daudz labu emociju kopā aizvadīts! Paldies Tev! Mans elks Tu biji un būsi! Līdzjūtību tviniekiem un Grupa "Dakota"!"

Mūziķis Rūdis Tamulis: "Grupa Dakota!!!! Mana sirdij vismīļākā Latviešu grupa!!!!! Solists Edvīns Zariņš!!!!! Esam zaudējuši īstu un neaizvietojamu Leģendu!!!! Es vienkārši nespēju noticēt,ka Tevis Vairs nav Zars "

Zane: ""Aizej tad, kad snigs, pēdas nepaliks... Pirkstos kūp cigarete, glāzē mirdz sarkanvīns... Rīta gaisma ceļu klāj, kurš ved mani tālāk..." Vairs nebūs zaļumballēs Dakotas ar Edvīna Zariņa balsi. Viņa balss skanēs vien ierakstos, atmiņās, domās. Lai viegls ceļš mūžībā. Skumji..."

Roberts: "Ir dziesmas un ir DZIESMAS! Šī pavisam noteikti ir DZIESMA, kas ikvienā latvietī raisa emocijas! RIP LEGEND"

Cardinalis: ""Kurtizāņu ugunskurs" "Dzeltenie aizkari" Edvīn, mēs neatvadamies, vienmēr būsi ar mums, mēs tikai kādu laiku nesatiksimies."

Andis: "Mūžīgā piemiņā jātur šis vīrs! "

Sandis: "Šo dziesmu dungoju tik bieži, ka Edvīns Zarińš droši vien pie sevis žagojas. Bez komentāriem…Skumji, łoti skumji"

Edvīns Zariņš dzimis 1954. gada 9. novembrī Rīgā, agri zaudējis māti, audzis pie vecāsmātes Čiekurkalnā. Mācījās Rīgas 1. bērnu mūzikas skolā, aizrāvās ar hokeju, futbolu un cīņas sportu. Spēlēja ģitāru vispirms skolas ansamblī, tad mācības skolā pārtrauca, strādāja rūpnīcā un spēlēja ģitāru Gunāra Freidenfelda vadītajā Tramvaju un trolejbusu pārvaldes (TTP) kluba ansamblī (neoficiāli sauktu par „Prauliem”). Uzstājās 1972. gada festivālā „Liepājas dzintars”. Neilgu laiku muzicēja kopā Kasparu Dimiteru un Ivaru Godmani, pamatā atkaņojot grupas „Creedence Clearwater Revival” dziesmas.

1975. gadā viņu iesauca Padomju armijā, pēc dienesta Zariņš pievienojās Bauskas kultūras nama ansamblim, kas 1979. gadā Skaistkalnes zaļumballē pirmo reizi uzstājās ar nosaukumu „Dālderi”. Uzstājās Latvijas televīzijas raidījumā “Varavīksne”, kļuva populārs ar dziesmu „Dzeltenie aizkari”, kas 1981. gadā piedalījās “Mikrofona” aptaujā. 1983. gadā grupas „Dālderi” pajuka, bet 1988. gadā tika atjaunota citā sastāvā. Pēc grupas atjaunošanas tā izdeva albumu "Dzeltenais ceļš". Līdztekus Edvīns Zariņš strādāja Bauskas galdniecībā.

1996. gadā Edvīns Zariņš izveidoja kantrī mūzikas grupu „Dakota”, kas bieži uzstājās Lietuvā. 2013. gadā Edvīnu Zariņu uzņēma Latvijas mūziķu Slavas alejā Liepājā.

1982.gadā "Dālderi" aranžēja un ieskaņoja dziesmas Raimonda Paula un Jāņa Petera izrādei "Nāc pie puikām".

1983.gadā grupa "Dālderi" pajukusi, savukārt 1996.gadā Zariņš izveidojis kantri mūzikas grupu "Dakota". Par "Dakotas" dzimšanas dienu varot uzskatīt 1996.gada 29.novembri, kad grupa ar šo nosaukumu uzstājusies Viļņas muzikālajā naktsklubā "Langas".

2002.gada vasarā klajā nāca "Dakotas" albums "Klaidoņa pasakas", kas 2003.gada "Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas" vērtējumā ierindojās pirmajā pieciniekā nominācijā "Gada labākais rokmūzikas albums".

2013.gadā - Zariņu uzņēma Latvijas mūziķu Slavas alejā Liepājā.

"Šajā neaptveramā zaudējuma mirklī esam pateicīgi par Edvīna mīlestību pret mūziku, kurā viņš dalījās ar saviem klausītājiem - paldies par atmiņā paliekošajiem koncertiem un dziesmām, kas dzīvos mūžīgi," "Facebook" raksta Bauskas Kultūras centrs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:42

Jaunākās diskusijas