FOTO: Garklāvu izbrīna mežā ieraudzītais; viņa steidzas palīdzēt

tautaruna.lv 10.janvāris 2022, 15:13
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Žurnāliste Kristīne Garklāva sociālajā vietnē Instagram dalījusies ar piedzīvoto mežā, kad atradusi novārgusi jenotsuni.

Kristīne atklāj, ka kopā viņas ģimene mežā pamanījusi novārgušo dzīvnieku un visi nolēmuši steigties palīgā.

"Manā ceļā bieži sanāk pamanīt kādu, kam nepieciešama palīdzība. Vai tā būtu pilsētas stiklos ietriekusies sloka, novārdzis laucis vai šoreiz- lielajā spelgonī, kad gaisa temperatūra krietni zem nulles, mežmalā ieraudzīts un sastapts jenotsuns. Te nu jāsaka, ka jenotsuni savvaļā sastopu pirmo reizi, jo nemaz tik viegli tos dabā ieraudzīt nevar. Ziemā tiem ir jāčuč un normāla reakcija uz sastaptu cilvēku vai kādu draudu būtu izlikšanās beigtam. Šoreiz jenotsunītis meklēja kontaktu un dīvainā kārtā nevairījās skatīties cieši acīs.. Ātrs zvans un saruna ar cilvēkiem, kas dabu zina labi un atļauja - viņu pabarot. ( jā, tas vienmēr ir labi jāizvērtē, jo ne vienmēr savvaļas dzīvniekiem vajag piebarojumu vai cilvēka klātbūtni).

Pārējā ģimene devās uz veikalu pēc gaļas un augļiem. Es paliku sardzē. Mazais iebāza galviņu sniegā un es vēroju kā dreb viņa kažociņš. Kažoks veselīgs , acis skaidras… bet neizskaidrojamā dzīvnieka rīcība, protams, izbrīnija. Kāpēc jenotsuns iztraucēts no ziemas miega un pametis savu guļvietu kādā alā? Atvestos ābolus un gaļu jenotsuns gatavs ņemt pat no rokas un ēd ar milzu apetīti…. Tā mēs viņam novēlējām izturību, spēku un drosmi un atstājām kāri mielojoties," par notikušo raksta žurnāliste.

Viņa arī atklāj, ka pēc dažām dienām viņas ģimene atgriezusies šajā vietā un ieraudzījusi pēdas, kas liecinājis, ka dzīvniekam ir enerģija staigāšanai. Viņi atstājuši jaunus pārtikas krājumus.

Tāpat K. Garklāva atzīst, ka zinot, ka jenotsuns ir diezgan vaislīga un invazīva suga, taču ar prātu zinot dabas skarbos likumus, sirds tomēr vienmēr liekot palīdzēt, jo dabā mēs visi esam saistīti.

"Un domāju par jenotsuni bieži. Arī par to, ka tie ir monogāmi un uzticīgi līdz nāvei. Un, kāpēc mūsu jenotiņš tur bija pavisam viens tik lielā aukstumā un dziļā sniegā," nobeigumā raksta žurnāliste.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:40

Jaunākās diskusijas