Pazīstamais kolekcionārs Rukšāns ar 3. vakcīnas devu potējās ārzemēs un par savu naudu

tautaruna.lv 16.septembris 2021, 16:38
 
Raitis Plauks/F64
Kamēr Latvijā Covid-19 vakcīnas 3. devu rekomendē potēt vien ļoti šaurai iedzīvotāju grupai, pazīstamais sīpolpuķu kolekcionārs Jānis Rukšāns nule kā atgriezies no ārzemēm, kur saņēma trešo vakcīnas devu.

Vakar atgriezos Latvijā. Kur biju devies? Tā kā Latvijas valdība nespēj izšķirties vai un kam atļaut saņemt trešo Covid-19 vakcīnas devu un uzzinājis, ka Rumānijā par samaksu vakcinē jebkuru, apzvanīju savus draugus, paziņas, klientus tuvākās zemēs. Izrādījās, ka nemaz tik tālu nav jābrauc. Nezinu, cik tas bija oficiāli, bet draugi man izkārtoja, ka par samaksu, varēšu saņemt vakcīnu krietni tuvāk par Rumāniju. Loģiski - neesmu šīs valsts nodokļu maksātājs, un kādēļ gan lai mani tur par velti vakcinētu,” ierakstā “Fecebook” pauž J. Rukšāns.

Kāpēc viņš bija gatavs uzņemties šādu braucienu dēļ papildus vakcīnas devas? “Gribu braukt ekspedīcijās, gribu iet uz koncertiem, gribu dzīvot bez bailēm, jo personīgi esmu redzējis kā mirst ar kovid saslimušie; lai iebāztu degunā tiem kretīniem, antivakceru propagandistiem, ka lūk, vakcīnas ir drošas, ar tām “nenošpricē”, lai iedrošinātu bailīgos un antivakceru apstulbinātos, ka nav ko baidīties. Dzīvot tomēr ir labāk nekā mokās mirt, lai gan mirsim mēs visi, tomēr labāk vēlāk nekā agrāk,” pauž J. Rukšāns.

Latvijā valdība nolēma, ka vakcīnas pret Covid-19 papildu devu potēs imūnsupresijas pacientiem jeb personām ar būtiski novājinātu imūno sistēmu. Arī Imunizācijas valsts padome(IVP) rekomendē trešo poti šādiem pacientiem un šī rekomendācija atbilst arī Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra paustajam, kā arī citu zāļu un vakcīnu regulatoro iestāžu nostājām.

IVP priekšsēdētāja un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska valdības sēdē skaidroja, ka papildu devu būtu jāpiešķir personām, kurām sāk samazināties aizsardzība pret Covid-19. Taču šobrīd neesot gana pazīmju, ka kādām citām grupām, izņemot cilvēkus ar ļoti novājinātu veselību, šī imunitāte varētu būt nepietiekama.

Imunitātes samazināšanos varētu noteikt, ja pret Covid-19 vakcinētie saslimtu, un šo cilvēku vidū būtu vērojamas nopietnas saslimšanas vai veselības problēmas. Ekspertes ieskatā, šobrīd šādas situācijas neveidojas, attiecīgi neesot pamata lemt, ka jebkuram vakcinētajam būtu nepieciešams saņemt papildu devu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas