Eilanda pārdomas par traci ap Brektes murāli izpelnās lielu popularitāti

tautaruna.lv 9.septembris 2021, 19:00
 
Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency
Mūziķis Ralfs Eilands sociālajā vietnē facebook izteicis savu redzējumu par ažiotāžu ap Brektes murāli. Viņa pārdomas guvušas ievērību citu facebook lietotāju vidū.
"Nedaudz pārfrāzējot Metu Greiningu, teikšu, ka par Brektes murāli ir pavisam elementāri — Ja kāda bērns ir Bārts Simpsons, tad pie tā ir vainīgs mājās esošs Homērs Simpsons nevis kāda mākslas darbs.
Šodien skatījos, ka ziņās jau ento reizi figurēja šis Brektes darbs, tādēļ man radās jautājums... Diez tie satrauktie vecāki maz nojauš, ka, bēgot no vilka, viņi ir uzskrējuši lācim?
Labprāt paskaidrošu sīkāk! Proti, ja rūpju pilnie vecāki nebūtu sacēluši šo traci, tad iespējams kāds skolēns, pirmo reizi murāli ieraugot, pie sevis paķiķinātu vai vienkārši parādītu uz darbu ar pirkstu un tad par šo tēmu aizmirstu. Baidos, ka tagad, vecāku saceltās ažiotāžas dēļ, Brektes darbu nu jau ir redzējuši un “savu psihi traumējuši” visi Latvijas bērni, jo tas ir atrodams visos internetos — tvītos, feisbukos, rakstos, diskusijās, instagramos un tiktokos! Ko mēs tagad darīsim? Ir vēl vieni sūdi, ko noraizējušies vecāki laikam neapzinās... Ja viņi tiešām panāks tās sienas aizkrāsošanu, tad varu garantēt, ka Kristiana Brektes mākslinieciskie krutuma punkti uzkāps vēl augstāk un viņš kļūs sabiedrībā vēl atpazīstamāks. Tādēļ es no sirds apsveicu Kristianu ar to, ka jebkurā iznākumā viņš jau ir absolūts uzvarētājs!
Cieņā,
Mācītājs Ralfs Eilands."
Jau ziņots, sociālās tīklošanās platformās izraisījās asas diskusijas par latviešu mākslinieka Brektes gleznojumu uz Rīgas 40.vidusskolas sienas.

Izskanēja arī aicinājumi vērsties Rīgas domē un pieprasīt sienas gleznojumu aizkrāsot.

Murāļa "Veltījums Džemmai Skulmei" tapšanu organizēja fonds "Mākslai vajag telpu".

Kā aģentūru LETA informēja fonda pārstāve Lāsma Goba, murāļa skici radījis latviešu mākslinieks Kristians Brekte, taču uz sienas šo skici pārnesa mākslinieki Miķelis Mūrnieks un "Kiwie".

Siena, kas atrodas Akas ielā 10, ir Rīgas 40.vidusskolas izglītības programmas īstenošanas vietai piederīga, un tā izvēlēta apzināti, akcentējot mākslas izpratnes veidošanu jau no mazām dienām, laikmetīgā veidā mudinot bērnus iepazīties ar vizuālās mākslas mantojumu un spēcīgām latviešu personībām, tādām kā Skulme un Brekte.

Fonds "Mākslai vajag telpu" jau iepriekš ir veidojis projektus, kurā tikuši akcentēti 20.gadsimta otrās puses vizuālās mākslas pārstāvji, taču viņu personības un daiļradi interpretēt vienmēr aicināti bijuši tieši mūsdienu mākslinieki. Sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" ir projekts, kurā tiek realizēts "tilts" starp divu paaudžu māksliniekiem, kuru mākslinieciskajā praksē ir naivisma stilā gleznoti vai zīmēti modeļi, uzsverot abu nepārprotami spēcīgo tēlu sistēmu radīšanas talantu.

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:07

Jaunākās diskusijas