Latviešu mūziķis: Mans tēvs nomira 5 dienas pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas

tautaruna.lv 15.marts 2021, 20:45
 
Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency
Zāļu valsts aģentūra pašlaik pārbauda ziņas par mūziķa Ikara Ruņģa tēva negaidīto nāvi, kurā mūziķis vaino vakcīnas pret Covid-19 blakusparādības, vēsta LTV "Panorāma".

Kopumā par visu Covid-19 vakcīnu radītajām blakusparādībām Latvijā tiek ziņots vienā no 100 vakcinācijas gadījumiem. Tiek izmeklēti arī seši nāves gadījumi, taču līdz šim saistība ar vakcīnu nav atklāta.

Mūziķa Ikara Ruņģa “Facebook” profilā ieraksts par tēva nāvi parādījās sestdien. Mūziķis rakstīja, ka tēvs neesot bijis alerģisks, neesot daudz slimojis. Miris piecas dienas pēc “AstraZeneca” vakcīnas saņemšanas.

Kamēr ieraksts bija pieejams, tas pievērsis arī Zāļu valsts aģentūras uzmanību, kura sazinājusies ar mirušā pacienta ārstiem Madonas slimnīcā un pieprasījusi detalizētu informāciju.

Slimnīca nekomentē konkrēto gadījumu, vien norāda, ka nevarot būt runas par alerģisku reakciju. “Alerģiska reakcija pie vakcīnām ir pirmās 15 minūtes, kad gaida, vai būs anafilakse vai ne. Šis gadījums nav alerģiskas rīcības izpausme, galīgi nē. Pirmkārt ne pēc laika, ja tā ir piektā diena, otrkārt - ne pēc izpausmes,” sacīja Madonas slimnīcas medicīniskā direktore Astrīda Svilāne.

Zāļu valsts aģentūra līdz šim saņēmusi 600 ziņojumus par iespējamām visā Latvijā reģistrēto Covid-19 vakcīnu blakusparādībām. Lielākoties temperatūru, nogurumu, pietūkumu dūriena vietā, galvassāpēm, kādu dienu pat darba nespēju.

“Ir jāziņo par visām iespējamām blaknēm, bet īpaši mēs gaidām ziņojumus par tādām, par kurām nav minēts zāļu dokumentācijā, zāļu aprakstā un lietošanas instrukcijā. Un vēl īpašāk gaidām ziņojumus par nopietnām, tātad būtiskām blaknēm,” norādīja Zaļu valsts aģentūras un Eiropas Zāļu aģentūras Latvijas pārstāve Zane Neikena.

“Divos gadījumos ir veikta autopsija un saistība ar vakcināciju nav apstiprināta. Vienā gadījumā ir bijusi pneimonija - plaušu karsonis un Covid-19 infekcija, otrā gadījumā pneimonija un multiplas citas slimības,” atklāja Neikena.

Vēl vienā gadījumā sociālās aprūpes centrā “Selga” saistība netika konstatēta, pacientam bijušas smagas hroniskas slimības. Savukārt citu pēkšņu, neizskaidrotu 62 gadus vecas sievietes nāvi neesot vēlējušies izmeklēt tuvinieki.

Vēl divi gadījumi tiek izmeklēti un secinājumu pagaidām nav.

Latvijā saņemtie ziņojumi par blakusparādībām vismaz pagaidām nesakrīt ar tiem, kuru dēļ vairākas valstis uz laiku vēlējušās apturēt potēšanu ar “Astra Zeneca” vakcīnu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:56

Jaunākās diskusijas