Gundega Skudriņa atklāj, kā svētkus mājsēdes laikā pavadīt aizraujoši

Anete Ošleja 31.decembris 2020, 13:27
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Pasākumu organizatore Gundega Skudriņa dalās ar padomiem, kā aizvadīt svētkus un sagaidīt Jauno gadu laikā, kad valstī ir noteikta mājsēde.

Savā Instagram kontā Skudriņa dalījās ar vairākiem padomiem un ieteikumiem, kā aizvadīt svētku vakaru un nakti.

Varat viens otram no saviem telefoniem parādīt 10 aizvadītā gada fotogrāfijas, kas jums personīgi likušās vissvarīgākās, paskaidrojot, kāpēc tās ir tik īpašas un ko jums nozīmē. Pārsvarā mums liekas, ka zinām tuvinieku domu gājienu, bet bieži vien viņi norāda uz pavisam citiem dzīves notikumiem.

Viņa uzsver, ka gada atskaitei ne vienmēr vajadzīgi 10 atskaites punkti. Gundega iesaka izvēlēties ciparu 3 vai 5 un saviem tuviniekiem pastāstīt par sev nozīmīgām tēmām, kas skar aizejošo gadu. Kā piemēru šai aktivitātei viņa min, ka lielisks veids kā tuviniekus iepazīstināt ar sev interesējošām lietām, ir nosaukt gan aizvadītā gada mīļākās filmas, gardumus, piedzīvojumus, grāmatas, dziesmas, labākās ziņas un gada atklāsmes.

Šis ir lielisks veids, kā ne tikai iepazīstināt tuviniekus ar savām interesēm, bet arī iepazīt un atklāt ko jaunu par savim tuvākajiem cilvēkiem.

Dziesmu atskaņošana pa apli, kā es to saucu, kad katrs klātesošais liek savas mīļākās dziesmas uz maiņām, var noderēt arī kā alternatīva DJ setiem. Vai arī liek mūziku un no pirmām taktīm min dziesmu nosaukumus. Vēl labāk arī komponistus," atzīst Gundega.

Lai aizgaiņātu prom visas negācijas un negatīvās emocijas, palīdzēs dejošana.

Tomēr labs veids, kā ar pozitīvām domām iesākt jauno gadu ir sapņu pierakstīšana. Gundega iesaka, ka laba aktivitāte, kurā var iesaistīties visi mājsaimniecībā dzīvojošie, ir šo sapņu un domu "uzlikšana" uz papīra. Laba alternatīva papīra lapām ir papīra galdauts.

Tādējādi visiem sēžot kopistiski pie galda ir iespējams iesaistīties un paust savas vēlmes.

"Varat uz papīra galdauta zīmēt bultas pretim sēdošajam vai blakus sēdētājam. Pie bultām pieraksta jautājumus. Tam, kuram bulta adresēta, tas raksta atbildi, vai nu tekstā, vai ar ikoniņām," pauž pasākumu organizatore.

Tomēr, ja nav pieejams šāds galdauts vai nav vēlmes vienkārši rakstīt savus sapņus uz papīra lapas, tad laba alternatīva ir kolāžu veidošana, izmantojot avīzes vai žurnālus.

Taču, ja šādas aktivitātes nav pa prātām, tad Gundegai ir cits risinājums, kā svētkus padarīt interesantākus. Viņa min, ka par labu aktivitāti var kalpot arī iepriekšējā gada mēnešu asociāciju saukšana. Piemēram, kāds no mājiniekiem klusībā skaita mēnešu nosaukumus, kāds cits pasaka stop un tad par šo mēnesi ir jānosauc 3 spilgtākie notikumi, kas tad ir norisinājušies. Šāda veidā uzburot skaistas atmiņas par pagājušo gadu.

Vēl viena laba aktivitāte, ko ir vērts izmēģināt šajos svētkos, ir ēdienu baudīšana netradicionālā veidā. Mēs visi svētkus bieži vien pavadām pie bagātīgi klātiem galdiem, taču lai vakars aizritētu interesantāk, Gundega iesaka, ka pirms katra ēdiena baudīšanas izdomāt atsevišķu aktivitāti. Piemēram, baudot uzkodas, pēc katra kumosa pretim sēdošajai personai ir jāizsaka kompliments.

Baudot otro ēdienu, sasieniet ar lentu labās rokas. Tā, lai iznāk, ka pie kumosa tiekat tikai tad, ja visi ģimenē reizē ceļat dakšiņu pie mutes.

Savukārt notiesājot saldo ēdienu, Gundega iesaka izmantot cimdus un metamo kauliņu. Brīdī, kad kāds no ģimenes uzmet uz metamā kauliņa sešinieku, viņam ir ātri jāuzvelk cimdi un jābauda saldais, līdz brīdim, kad to paveic nākamais.

Šajā vecgada vakarā varam sākt arī domāt jau par nākošo gadu. Gundega atzīst, ka uzrakstot uz lapiņām interesantākos un priecīgākos šī gada notikumus, iemetot tos traukā un trauku atverot nākamajā gadā, mēs varēsim atcerēties par dažādiem notikumiem, kurus ikdienas gaitās mēdzam arī piemirst.

Kā vēstīts, tad valdība otrdien konceptuāli ir vienojusies, ka Jaungada svētku un pareizticīgo Ziemassvētku laikā varētu ierobežot iedzīvotāju pārvietošanās iespējas un noteikt komandantstundu. Visiem Latvijas iedzīvotājiem laikā no 30.decembra līdz 4.janvārim, kā arī 8. un 9.janvārī no plkst.22 līdz 5 būs jāuzturas savā dzīvesvietā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:04

Jaunākās diskusijas