Kārlis Kazāks prāto, ko vēlas panākt Covid-19 sazvērestību sludinātāji

Lelde Veinberga 22.novembris 2020, 12:05
 
Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency
Pazīstamais latviešu mūziķis Kārlis Kazāks dalījies pārdomās gan par Covid-19 sazvērestību autoriem un viņu tekstiem soctīklos, gan par 5G interneta pārklājuma nepieciešamību.

"Ja man kāds jautā, ko es domāju par Covid-19, tad atbildu, ka to pašu, ko par astronomiju - neko. Uzticos cilvēkiem, kuri ar savu izglītību un darbu šādu uzticēšanos ir nopelnījuši. Bet izrādās, ka 2020. gadā mans skatījums uz lietām ir novecojis. Sociālie tīkli ir mūs mainījuši. Arvien skaļāk skan vienkārši skaļas balsis, skaļi vārdi. Vēl pirms 10 gadiem tas tā nebija. Sabiedrības viedokli veidoja cilvēki, kas šādu iespēju bija nopelnījuši ar savu iepriekšējo darbību konkrētā nozarē. Tam, kas šobrīd ar mums notiek, esmu devis vārdu “Viegli iesējamo šaubu laikmets”.

Man ir pāris vienkārši jautājumi. Kurp cilvēkus ved tie, kuri sludina Covid sazvērestību? Kāds ir mērķis?

Neliels skaidrojums: Iedomājies, mēs atsakāmies ticēt medicīnai un vienojamies, ka nevelkam maskas, neveicam testus, negatavojam vietas saslimušajiem aprīkotās palātās utt. Kas notiek tālāk? Pat, ja saslimstības skaitļi nemainās, Latvija iegūst kaudzi sarežģījumu - visticamāk, citas valstis, nesaņemot ticamus saslimstības datus, izvēlēsies robežas ar mums slēgt. Tiks apgrūtināta tirdzniecība utt. Protams, ka tas nāks kopā ar valdības krišanu.

Vai tam, kurš sludina Covid sazvērestību, jau ir padomā, ko liks vietā? Varbūt Tu zini, kuram mēs uzticēsim savu valsti?

Ja nav, tad laiks skries un radīsies vēl kaudze ar sarežģījumiem - attiecībās ar Eiropas Savienību, ierobežoti ES fondu līdzekļi utt. Es pavisam noteikti negribētu attapties izolācijā no visas pasaules (viena laipna robeža, visticamāk, paliks vaļā). Tātad, vēlreiz - kāds ir cilvēka mērķis, kurš, kā arvien biežāk ir dzirdams - ir gatavs mainīt pasauli? Vai, ja pie atvērtiem teātriem, krogiem un ballītēm, vīruss tomēr turpinās mūs guldīt palātās, cilvēki nenobīsies un nesāks izolēties paši? Kurš tad segs zaudējumus kultūrai un ekonomikai kopumā? Starp citu, dažādu vīrusu izplatības ātrums droši vien ir galarezultāts pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumam un nepārtrauktai migrācijai. Kā jaunās pasaules skaļie līderi ar to domā cīnīties?

Kurp cilvēkus ved tie, kuri saka, ka 5G ir jāaizliedz?

Nav noslēpums, ka interneta patēriņa apjoms aug tik strauji, ka ar 4G antenām to drīz vairs nebūs iespējams apmierināt? Jau šobrīd par papildu maksu ir iespējams izvēlēties “internetu, kas neraustās”. Kāds ir Tavs piedāvājums? Brīdī, kad interneta apraide nepietiks visiem, būs jāizvēlas, kam to nodrošināsim. Kādas ir 5G aizliedzēju paredzētās prioritātes? Vai atteiksimies no ērtajiem elektrības skaitītājiem un aicināsim cilvēkus savās mājās, kas (kā vecajos laikos) nāks nolasīt rādītājus? Vai dosimies uz valsts iestādēm parakstīt dokumentus un gada ienākumu deklarāciju rakstīsim uz papīra? Vai atteiksimies no iepirkšanās internetā, pie reizes atsakoties no globālās konkurences apstākļiem, kas arī maza tirgus apstākļos ļauj iegūt preces par reālas konkurences noteiktām cenām? Varbūt atteiksimies no videozvanu funkcijas vai Netflix? Vai, varbūt noņemam mobilo internetu armijai. Kara taču nav! Nu labi, visticamāk, ka bez 5G internets paliks dārgāks un pieejams tiem, kas varēs to atļauties. Es ceru, ka 5G noliedzējiem ir kāda labāka ideja.

Ko es gribēju pateikt? Tikai to, ka būtu jāapdomā sekas tam, ko mēs
izvēlamies. Vai ir mērķis tam, kura balss šobrīd skan arvien skaļāk? Es zinu, ka šobrīd par teju zinātniski pamatotu tiek uzskatīts arguments - tie, kas tagad ir pie varas nav labāki. Es nezinu - man šķiet būtiski, lai taisot (vienalga kādu) revolūciju, netiek aizslaucītas man svarīgas lietas - cilvēka un vārda brīvība. Tai ir vēl kāda blakne - brīva un demokrātiska valsts. Starp citu, arī šobrīd Latvijā, Tu vari pārstāvēt savas intereses un pārliecību. No viskonservatīvākās līdz visliberālākajai. Ir iespējama situācija (var paskatīties piemēru kaimiņvalstī), kad tas tā nav. Un neviens no mums, tad negribēs būt mazākuma pusē. Es nevaru būt 100 % pārliecināts, ka nekad neesmu saņēmis naudu no Sorosa un Geitsa. Arī no tā puiša ar ūdensmaisītāju," ierakstu Facebook noslēdz mūziķis.

Jau vēstīts, ka arvien vairāk ir tādu cilvēku, kuriem ģimenes un paziņu lokā ir zināms kāds Covid-19 saslimušais. Pieaug arī to cilvēku skaits, kuriem pašiem bijis jādodas pašizolācijā. Bet tas nenozīmē, ka cilvēki jauno koronavīrusu uztver kā vairāk bīstamu nekā tikai nopietnu infekcijas slimību, liecina pētījumu centra SKDS pēc LTV Ziņu dienesta pasūtījuma veiktā aptauja. Aptauja rādā, ka Covid-19 sabiedrībā tiek saukts par vienkārši gripu vai pat - politiķu un mediju uzpūstu ņemšanos.

Kārlis Kazāks ir latviešu dziedātājs un komponists. 2008. gadā izdeva savu pirmo solo albumu "Uz Manām Plaukstām".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas