Ieva Florence: Sejas maskas nav ierobežojums

tautaruna.lv 30.oktobris 2020, 9:20
 
F64
Latviešu aktrise Ieva Florence-Vīksne sociālajā tīklā Instgaram dalījusies ar viedokli par sejas aizsargmasku obligātu nēsāšanu.
Ieva neuzskata, ka valdības noteiktā prasība sabiedriskās vietās valkāt sejas aizsargmasku ir ierobežojums.

"Maska ir kā identifikācijas aizsargs.
Personīgi es domāju, ka ierobežošana ar masku nēsāšanu pat nav ierobežošana. To skatu kā jaunu pielāgošanās veidu šī brīža situācijai. Elastība un atvērts prāts uz lietām ir nepieciešams, lai mēs spētu gan kritiski, gan saprātīgi izvērtēt dažādas situācijas.


Sistēma vienmēr paliks sistēma. To vada daudzi, arī katrs mēs to ietekmējam. Lietas iedalot baltā vai melnā, tas ir rāmis, ko mums patīk sev uzlikt. Un, kuram gan patīk darīt tā, kā saka?! Īsti nevienam. Bet, ja paraugāmies, ka šādi varam solidarizēties un cienīt viens otra telpu, turpinot darīt ikdienā nepieciešamās lietas? Tad ir jau patīkamāk apzināties, ka esi viens no... Nevis kategoriski pret, jo kaut kam netici. Mēs dalām šo Pasauli visi! Un mēs katrs neesam viens. Dažreiz ego ir baigi labs, bet citreiz muļķīgs iznākums," raksta Ieva.

Aktrise arī dalās ar ieteikumu par sejas masku nēsāšanu.


"Un labs, labs ieteikums vienmēr ir - nevajag pārspīlēt! Pat ar maskām. Ievērot to pareizu lietošanu ir viss, kas vajadzīgs. Es teiktu - nelietot pārmērīgi un lietot to apzinīgi. Mīļie, saudzēsim sevi un viens otru!"

View this post on Instagram

A post shared by Ieva Florence - Vīksne (@ieva_florence) on

Kā tika vēstīts iepriekš, paplašināta sejas masku lietošana sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Maskas būs jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

Publiskie pakalpojumi tiek sniegti valsts un pašvaldības institūciju funkciju un uzdevumu veikšanai vai privātpersonu dažādu veidu pakalpojumu sniegšanai personām, tajā skaitā sociālās palīdzības, sociālo pakalpojumu vai veselības aprūpes jomā. Tas nozīmē, ka sejas maskas būs jālieto, gan saņemot pakalpojumus pašvaldību iestādes, gan valsts iestādēs.

Tiek paredzēts, ka sejas maskas varēs nelietot vietās, kur to lietošana nav iespējama, piemēram peldbaseinos, akvaparkos, pirtīs un tamlīdzīgās vietās, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tiek veiktas procedūras sejai.

Prasība par masku lietošanu neattiecas arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, piemēram, kafejnīcām un bāriem, kur personas ēd un lieto dzērienus, tomēr maskas ir jāvalkā personālam. Tāpat prasība par obligātu masku lietošanu neattiecas uz izglītības iestādēm.

Savukārt darba vietās, kur netiek sniegti pakalpojumi klātienē, piemēram, birojos, darba devējam ir jāizvērtē, vai ir iespējams nodrošināt epidemioloģisko prasību īstenošanu, piemēram, divu metru distanci starp darbiniekiem, un jālemj, vai sejas masku valkāšana ir nepieciešama.

Tā kā tiek prognozēts, ka līdz 6.novembrim netiks panākts pietiekams rezultāts, lai novērstu nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā, šobrīd pienākumam lietot sejas maskas sabiedriskās vietās netiek noteikts terminēts laiks. Pienākumu lietot mutes un deguna aizsegus varēs pārtraukt, kad tiks novērsta nekontrolēta Covid-19 izplatība sabiedrībā, skaidroja VM.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:51

Jaunākās diskusijas