Rakstnieks par nodokļu izmaiņām: Autori saņems mazāk, grāmatas maksās vairāk

tautaruna.lv, Anete Ošleja 26.oktobris 2020, 15:21
 
f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis
Vairākas Latvijā zināmas personības iestājās pret jauno likumprojektu, kas paredz radošo profesiju pārstāvjiem lielāku nodokļu slogu. Pirms kāda brīža norisinājās zibakcija, kuras laikā mūziķi, aktieri, rakstnieki un citas radošas personības pie Saeimas ēkas protestēja pret jauno likumprojektu, paužot to, ka šādas likuma izmaiņas viņiem šķiet nepiemērotas.

Radošo profesiju pārstāvji ir neapmierināti ar izmaiņām autoratlīdzību regulējumā. Iepriekš valdība bija apstiprinājusi un iesniegusi Saeimas izskatīšanā jaunu likumprojektu, par nodokļu izmaiņām autoratlīdzību maksātājiem. Tomēr pēc radošo profesiju pārstāvju zibakcijas pie Saeimas ēkas, prezidents un ministru prezidents atzina kļūdas un likumprojektu iesniedza pārskatīšanai.

Savu viedokli par pārmaiņām sociālajos medijos izteica vairākas populāras personības. Viens no tiem bija aktieris Egils Melnbārdis, kurš savā Facebook profilā pauda sašutumu, ka šāda likumprojekta ieviešana ir kā aizvainojums, un pazemojums cilvēkiem, kuriem ar to būs jāsaskaras. Viņš pauž nesapratni par to, ka, lai atvieglotu radošo cilvēku dzīvi, vienkāršotu nodokļu aprēķinus, tas viss tiek likvidēts un sarežģīts.

Ekrānuzņēmums no Facebook

Radošās personības uzskata, ka šādi jauni regulējumi ir nepiemēroti un autoratlīdzību maksātājus atstāj neapskaužamā situācijā. Lai arī par prieku visu radošo profesiju pārstāvjiem likumprojekts tiks pārskatīts, taču tas viss nesniedz pozitīvas vēsmas.

Rakstnieks Arno Jundze uzskata, ka pašreizējā situācija, kad viss noris tik strauji, likumprojekta apstiprināšana tiks sasteigta un iepriekš jau atzītās kļūdas tiks atkārtoti pieļautas.

Jundze savās pārdomās sociālajā medijā Facebook atzīst, ka pašreiz nav skaidrības, kas norisināsies tālāk, taču optimistiski tas neizskatās. “Fakti ir nepielūdzami: Autori reāli saņems mazāk par savu darbu, palielināsies nodokļu slogs.”

Viņš atzīst, ka šādas nodokļu izmaiņas nebūs izdevīgas, jo autori saņems mazāku atalgojumu par to pašu darbu, ko dara līdz šim. Lai arī liekas, ka šādas nodokļu izmaiņas skars tika tieši radošo profesiju pārstāvjus, Jundze uzskata, ka arī sabiedrībai šis likumprojekts nesniegs labumu, bet gan zaudējumus. “Manuprāt, vienīgais labums, ko sabiedrība no šī brāķa iegūs grāmatniecībā, ir grāmatu cenu kāpums apmēram par 3-5 eiro.”

Jau iepriekš tika vēstīts, ka Saeimā izskatīšanā tika iesniegts jauns likumprojekts par autoratlīdzību nodokļu sistēmu, paredzot, ka no nākamā gada tiks ieviestas minimālās sociālās iemaksas autoratlīdzību maksātājiem. Pēc radošo pārstāvju protesta pie Saeimas ēkas, Valsts prezidents Egils Levits un ministru prezidents Krišjānis Kariņš aicināja vēlreiz pārskatīt likumprojektu, jo tajā ir ieviestas kļūdas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas