Karalienes Elizabetes II vīrs šodien svin 99. jubileju

Lelde Veinberga 10.jūnijs 2020, 18:51
 
AFP/SCANPIX/LETA
Ievērojami dzīves gadu šodien, 10. jūnijā, svin britu karalienes Elizabetes II vīrs Edinburgas hercogs, princis Filips.

Bijušais Grieķijas un Dānijas princis šodien svin 99. dzimšanas dienu.

Jau vakar mazdēla prinča Viljama ģimenes Instagram konts publicēja foto ar karalieni un princi Filipu, kas uzņemta pagājušajā nedēļā.

View this post on Instagram

A post shared by William and Catherine (@kensington.royals) on

Kā vēsta karaliskās ģimenes sociālo tīklu konti, princis Filips savu dzimšanas dienu pavadīs kopā ar karalieni Elizabeti II Vindzorā.

Princis Filips piedzima grieķu prinča Andreja ģimenē, kura bija spiesta emigrēt uz Angliju, kad Filips bija tikai gadu vecs. Princis Andrejs piederēja pie Grieķijā valdošā dāņu nama Gliksburgu dinastijas.

Mācījies vienkāršā skolā Skotijā. Pēc tam iestājās Karaliskajā jūras spēku koledžā, Dartmutā. Līdz pat Elizabetes II kronēšanai, viņa dzīve bija saistīta ar jūras spēku floti. Otrā pasaules kara laikā leitnants princis Filips bija jūras spēku lidotājs.

1947. gadā apprecējās ar princesi Elizabeti II. Pirms laulībām pieņēma uzvārdu Mauntbatens (pēc Pirmā pasaules kara angliskoto mātes Batenbergas uzvārdu) un pārgāja no pareizticības uz anglikānismu. Vēl viņš atteicās no Grieķijas prinča un Dāņu prinča tituliem un pieņēma Lielbritānijas pilsonību. Karalis Džordžs VI pirms laulību noslēgšanas piešķīra topošajam znotam Edinburgas hercoga titulu.

Filipam un Elizabetei ir četri bērni - princis Čarlzs, princese Anna, Endrū, Jorkas hercogs un Eduards, Veseksas grāfs.

1957. gadā, pēc sievas kāpšanas tronī, no viņas ieguva Lielbritānijas prinča titulu. Princis Filips bija pirmais no britu karaliskās ģimenes, kas 1973. gadā apmeklēja PSRS

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:06

Jaunākās diskusijas