VID sniedz palīdzīgu roku Mūrnieces uzņēmumam

tautaruna.lv 24.aprīlis 2020, 12:29
 
Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency
Uzņēmēja Linda Mūrniece, kura kopš koronavīrusa Covid-19 radītās krīzes sākuma nav kautrējusies stāstīt par notiekošo viņas vadītajā uzņēmumā hotel "Roma", pastāstījusi, ka beidzot saņēmusi kādu palīdzīgu roku.

"Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir iedevis mums nodokļu parāda atmaksas grafiku trīs gadiem. Šī beidzot ir palīdzīga roka. Paldies," mikroblogošanas vietnē twitter informē uzņēmēja.

Jau vēstīts, ka aprīļa sākumā viesnīcā "Roma" tika atlaisti visi darbinieki, jo nav gūts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apstiprinājums dīkstāves pabalstu saņemšanai, aģentūrai LETA pastāstīja viesnīcas "Roma" vadītāja Linda Mūrniece.

Viņa skaidroja, ka, atlaižot darbiniekus, viņiem tiek nodrošināts tūlītējs finansiālais atbalsts - bezdarbnieku pabalsts. Kā skaidroja Mūrniece, patlaban operatīva rīcība ir pats būtiskākais, un uzņēmums cenšas to nodrošināt gan ar iespēju saņemt bezdarbnieku pabalstu, gan ar beidzamajiem atalgojumiem.

Pēc Mūrnieces paustā, pieteikumu par nodokļu parāda atmaksas grafiku uzņēmums VID iesniedza februārī, taču, iestājoties ārkārtējai situācijai, viesnīcas pieteikums tika noraidīts. Pēc Mūrnieces teiktā, VID pieteikumu nodokļu atmaksas grafikam noraidīja, pamatojoties uz to, ka tā nav krīzes laika aktualitāte.

Vēlāk piesakoties dīkstāves pabalstam, viesnīca VID skaidroja parāda rašanās iemeslus, taču apstiprinājumu dīkstāves pabalstam nesaņēma. Šoreiz institūcijas pamatojums bijis viesnīcas nenomaksātais parāds martā, sacīja Mūrniece.

"Paldies valstij par atbalstu uzņēmējiem, kuri ir gadiem bijuši godprātīgi nodokļu maksātāji. Tagad es nevaru saņemt dīkstāves pabalstu un man ir jāatlaiž visi darbinieki. Nav noslēpums, ka katru gadu viesmīlības nozarē, marts ir "tukšais mēnesis", bet vienmēr esam samaksājuši marta parādu," uzsvēra Mūrniece, norādot, ka viesnīca katru gadu iemaksā apmēram 354 000 eiro darba devēju nodokļos. Septiņu gadu laikā par visiem nodokļiem viesnīca esot valstij iemaksājusi apmēram četrus miljonus eiro.

Vienlaikus Mūrniece norādīja, ka "mierīgākos laikos" domās par iespēju sākt darbību no jauna, bet pagaidām viesnīca tiks slēgta. "Man ir darbinieku atbalsts un sapratne, tāpēc esmu pārliecināta, ka viņi atgriezīsies pie manis, kad es viņus aicināšu," sacīja Mūrniece.

Savukārt VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA sacīja, ka atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 22.pantam VID nedrīkst komentēt konkrētus nodokļu maksātājus. "Ja viesnīcas "Roma" vadība oficiāli parakstīs dokumentu, ar kuru sniedz piekrišanu, ka VID no savas puses drīkst sniegt informāciju par konkrētajiem nodokļu maksātājiem, tad VID pēc šādas atļaujas saņemšanas sniegs savu komentāru," sacīja Vaivars.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, viesnīcas "Roma" pārvaldnieka "Benkons, MMC Latvijas filiāle" parāds 26.martā bija 5474 eiro.

Lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, uzņēmumam jāiesniedz VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā līdz šā gada 25.aprīlim dīkstāves pabalsta iesniegumu par laikposmu no 2020.gada 14. līdz 31.martam un turpmāk līdz nākamā mēneša 25. datumam.

Uzņēmumam iesniegumā jānorāda krīzes skartā darba devēja nosaukums un nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs, dīkstāves periods, pamatojums par darbinieka dīkstāves iestāšanos saistībā ar apstākļiem, ko krīzes ietekmē radījis darba devējs.

Tāpat darba devējam jāsniedz informācija par darbinieku - tā vārds, uzvārds, personas kods, dīkstāves periods un konts. Ir arī jāiesniedz apliecinājums, ka darbinieks, par kuru tiek pieprasīts dīkstāves pabalsts, nav darba nespējas periodā un mēneša laikā pēc pieteikuma iesniegšanas darbinieks netiks atlaists pēc darba devēja iniciatīvas.

VID pieprasīto dīkstāves pabalstu izmaksās piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, pārskaitot pabalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt tuvu trim miljardiem eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:57

Jaunākās diskusijas