Mūrniece izstāsta, kāpēc atlaisti darbinieki

tautaruna.lv, ziņu aģentūra LETA 2.aprīlis 2020, 15:12
 
Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency
Viesnīcā "Roma" tiek atlaisti visi darbinieki, jo nav gūts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apstiprinājums dīkstāves pabalstu saņemšanai, aģentūrai LETA pastāstīja viesnīcas "Roma" vadītāja Linda Mūrniece.

L.Mūrniece jau iepriekš gana plaši izskaidrojusi, kāpēc formāli darbinieki nevar saņemt dīkstāves pabalstu. Tā rezultātā nācies domāt jaunus risinājumus, lai cilvēki šajā sarežģītajā laika posma saņemtu jel kādus iztikas līdzekļus.

Kā skaidroja Mūrniece, patlaban operatīva rīcība ir pats būtiskākais, un uzņēmums cenšas to nodrošināt gan ar iespēju saņemt bezdarbnieku pabalstu, gan ar beidzamajiem atalgojumiem.

"Liela daļa manējo pēc VID lēmuma aizgāja bezdarbniekos, ko es atbalstīju. Jo cilvēkiem gribas ēst šodien nevis tad, kad VID atļaus," mikroblogošanas vietnē twitter informē L. Mūrniece.

Viņa arī norāda, ka valstij tas izmaksās dārgāk nekā dīkstāves pabalstu piešķiršana. "Jo man arī nav citas iespējas kā maksātnespēja, kas nozīmē, ka parāda atmaksas grafika vietā parāds būs jānoraksta... Žēl tos apmēram 4 miljonus, ko uzņēmuma darbības laikā nodokļos esmu samaksājusi," stāsta uzņēmēja.

"No jauna kaut ko varēs domāt ar pašlaik bezdarbniekos esošo komandu, esam tā sarunājuši. Šobrīd katra diena nes mīnusus - apmēram 3 tūkstoši... Parēķini, cik ilgi tā var. Pie jau esošiem parādiem... Vid lēmums pārsūdzams mēneša laikā, vakar tas palīdzētu, vēlāk nav jēgas," atbildot uz jautājumu, vai tiešām nav iespējams uzņēmumu nosargāt norāda L.Mūrniece.

Viņa arī neslēpj, ka šobrīd, lai uzņēmuma darbība netiktu izbeigta būtu nepieciešamu pārdesmit tūkstoši eiro, kas palīdzētu šajā laika posmā.

Intervijā ziņu aģentūrai LETA L.Mūrniece arī norāda, ka "paldies valstij par atbalstu uzņēmējiem, kuri ir gadiem bijuši godprātīgi nodokļu maksātāji. Tagad es nevaru saņemt dīkstāves pabalstu un man ir jāatlaiž visi darbinieki. Nav noslēpums, ka katru gadu viesmīlības nozarē, marts ir "tukšais mēnesis", bet vienmēr esam samaksājuši marta parādu," uzsvēra Mūrniece, norādot, ka viesnīca katru gadu iemaksā apmēram 354 000 eiro darba devēju nodokļos. Septiņu gadu laikā par visiem nodokļiem viesnīca esot valstij iemaksājusi apmēram četrus miljonus eiro. "

Jau vēstījām, ka saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 165 dīkstāves pabalstam ir tiesīgi pieteikties krīzes skartie darba devēji un nodokļu maksātāji, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, Covid-19 izplatības dēļ ir samazinājušies vismaz par 30 %. Tādu pašu atbalstu var saņemt arī tie darba devēji un nodokļu maksātāji, kuru ieņēmumu kritums ir bijis par 20 %, tomēr tad šo darba devēju un nodokļu maksātāju darbības rādītājiem par 2019. gadu jāatbilst vismaz vienam no trim kritērijiem: uzņēmuma eksporta apjoms ir bijis 10 % no kopējā apgrozījuma vai vismaz 500 000 eiro apmērā, vidējā bruto darba samaksa uzņēmumā ir bijusi vismaz 800 eiro vai, gadam beidzoties, uzņēmuma ieguldījumi pamatlīdzekļos ir bijuši vismaz 500 000 eiro.

Lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, darba devējs iesniedz pieteikumu VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā, aizpildot tam īpaši izveidoto veidlapu. Iesniegums par laikposmu no šī gada 14. marta līdz 31. martam jāiesniedz līdz 25. aprīlim, un turpmāk - līdz katra nākamā mēneša 25. datumam.

VID to izskata piecu darba dienu laikā un, ja uzņēmums atbilst visiem MK noteikumos Nr. 165 minētajiem kritērijiem, VID piecu darba dienu laikā pārskaita dīkstāves pabalstu uz darba devēja iesniegumā norādīto darbinieku kontiem kredītiestādēs vai pie maksājumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā.

VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā par dīkstāves pabalstu izmaksu informēs darba devēju, savukārt darba devējs - savus darbiniekus. Darba devēju sarakstu, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstu, VID publicē savā tīmekļa vietnē.

Dīkstāves pabalsts tiek izmaksāts 75 % apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par pēdējo 6 mēnešu periodu pirms ārkārtas situācijas vai atbilstoši par darbinieka faktiski deklarētajiem datiem pēdējos 6 mēnešos, bet ne vairāk kā 700 euro apmērā par kalendāra mēnesi.

Ja darbinieks nodarbināts pie vairākiem darba devējiem, dīkstāves pabalstu piešķir, ņemot vērā, pie kura krīzes skartās nozares darba devēja darbiniekam ir iesniegta algas nodokļu grāmatiņa. Ja tā nav iesniegta nevienam darba devējam, dīkstāves pabalstu izmaksā, ņemot vērā, kurš darba devējs pirmais iesniedzis iesniegumu.

Ar dīkstāves pabalstu paredzēts kompensēt neizmaksātās darba algas, sākot ar šī gada 14. martu un līdz 14. maijam, bet ne ilgāk kā ir spēkā Ministru kabineta lēmums par ārkārtējo situāciju.

Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Dīkstāves pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja tā saņemšanas laikā darba devējs pieņem darbā jaunus darbiniekus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas