Reiniks stāsta, no kā jāuzmanās tiem, kuri pastaigājas mežā

Rita Lazda 31.marts 2020, 18:39
 
Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency
Laikā, kad vismaz daļa cilvēku mēģina sevi pasargāt no saslimšanas ar koronavīrusa Covid-19 izraisīto slimību, mūziķis Lauris Reiniks sniedzis ieteikumu tiem, kuri dodas pastaigās mežā.
"Krievijā ne tikai Covid 19 tagad apdraud cilvēkus, bet arī ērces, kas siltās ziemas dēļ pamodušās agrāk un pielīp cilvēkiem un suņiem. Domāju, ka mums arī līdzīgi varētu būt. Tas tā- visiem, kas dodas pastaigās pa mežiem. Piesardzībai," mikroblogošanas vietnē twtitter raksta L.Reiniks.

Ņemot vērā to, ka šogad bijusi īpaši silta ziema, gan pilsētā, gan ārpus pilsētas mežos, parkos, krūmājos un zālājos jau patlaban sāk rosīties ērces, turklāt Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) šogad pirmās ērces pārbaudēm tika saņemtas jau janvārī, aģentūrai LETA norādīja LIC virsārste, infektoloģe un hepatoloģe Velga Ķūse.

Gaisa temperatūrai sasniedzot +4 līdz +5 grādus pēc Celsija, ērces kļūst aktīvākas un ir gatavas piesūkties. Ar ērču pārnēsātām slimībām Latvijā ik gadu slimo simtiem cilvēku, uzsvēra mediķe.

Vadoties pēc LIC un Slimību profilakses un kontroles centra datiem, secināms, ka situācija ar ērču izraisītām slimībām Latvijā ir svārstīga. Piemēram, 2019.gadā Latvijā bija nedaudz vairāk saslimšanas gadījumu nekā 2018.gadā.

LIC 2018.gadā bija 40 pacienti, bet 2019.gadā - 63 pacienti ar ērču encefalītu. Savukārt ērlihiozi valstī reģistrē vidēji 10 līdz 20 gadījumos gadā, kamēr ar aizdomām par Laimboreliozi Infektoloģijas centru sezonā apmeklē aptuveni 400 cilvēku, taču ne visos gadījumos aizdomas apstiprinās.

Statistika liecina, ka nopietnu saslimšanas gadījumu 2019.gadā bija mazāk nekā 2018.gadā.

Ērču encefalīta simptomi parasti parādās divu līdz četru nedēļu laikā pēc ērces koduma un tie ietver pēkšņu, augstu temperatūru, galvassāpes, sliktu dūšu, vemšanu un nepatiku pret gaismu un skaņu.

Ja līdz ar simptomiem cilvēkam ir zināms fakts, ka bija piesūkusies ērce, tad jāmeklē ģimenes ārsta palīdzība un parasti pacients tiek stacionēts. Pastāv gadījumi, kad slimība aprobežojas ar pirmajiem simptomiem jeb drudža formu, kas ir pati vieglākā forma, taču, ja gripas simptomātika izzūd, bet pēc dažām dienām simptomi atjaunojas un pasliktinās, var attīstīties meningīts jeb iekaisuma process galvas smadzeņu apvalkos, sacīja Ķūse.

Savukārt, ja attīstās encefalīts, tas nozīmē, ka ir parādījies iekaisums galvas smadzenēs. Encefalīta gadījumā iekaisuma process var lokalizēties dažādu perēkļu veidā, kuri var būt tuvu dzīvībai svarīgiem orgāniem, līdz ar to var būt arī letāli gadījumi, skaidroja mediķe. Kad attīstās encefalīts, pacientam parādās apziņas traucējumi, ir grūti kontaktēties, var izveidoties ķermeņa vienas puses paralīze.

Infektoloģe atgādina, ka nav specifisku medikamentu pret ērču encefalītu, tāpēc tiek pielietota nespecifiska terapija. Vienīgais veids, kā droši sevi pasargāt, ir vakcinācija pret ērču encefalītu, viņa uzsver.

Latvijā tiek izmantotas "Ticovax" un "Encipur" vakcīnas. Abas ir efektīvas, tīras un bez blaknēm, tomēr šīm vakcīnām atšķiras vakcinēšanas režīms un vecuma grupas, kurām tās izsniedz, skaidro speciāliste.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:39

Jaunākās diskusijas