Kristīne Garklāva dalās ar svarīgu aicinājumu visiem, kas dodas pastaigās gar jūru

Viktorija Gabrjuna 4.aprīlis 2020, 14:41
 
Vladislavs Proškins/F64
TV dīva Kristīne Garklāva vietnē Instagram atklājusi, ka, pavadot laiku pie jūras, nejauši pamanījusi kādu radību, kas licis aizdomāties - to bieži nepamana arī citi cilvēki.

Kristīne raksta, ka, fotogrāfējot jūru, nejauši pamanīja mazu ronēnu.

"Ronēnu, kurš maina savu kažociņu, pavisam nejauši sastapu jūras malā, patālu no Rīgas. Biju tā aizrāvusies ar jūras bildēšanu, ka gandrīz nepamanīju mazo radībiņu pie akmeņu krāvuma. Un labi, ka tā.. Varbūt viņu nepamana daudzi. Tā kā man rokās bija fotoaparāts ar diezgan lielu pievilkšanas funkciju, (400mm) tad varēju mazo papētīt tuvāk.... un tad klusi pamest vietu, kur ronēns kļūst pieaugušāks.

Šis ir vēl viens aicinājums - NEIET klāt ronēniem. Tie ir savvaļas dzīvnieki!

Šajās dienās desmitiem ziņu par suņu sakostiem un aizbiedētiem mazuļiem. Vai tiešām bilde instagramā um ziņkārība ir svarīgāka par ronēna dzīvību? Ja vien būtu iespēja, ronēni balto kažociņu uz pelēko nomainītu uz ledus. Bet ledus nav un mazie pelēki diemžēl kļūst krastā un , ja kāds nāk klāt - tie instinktīvi var ieskriet jūrā. Viņi ir klāti ar baltu, biezu, maigu vilnu. Mazuļu apspalvojums nav piemērots nedz peldēšanai, nedz niršanai. Ja mazie peldēšanu izmēģina pirms laika, tad tie visbiežāk aiziet bojā," raksta Kristīne.

View this post on Instagram

A post shared by KristineGarklava (@kristine.garklava) on

Kā iepriekš ziņots, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina liedagā redzamos ronēnus likt mierā un tiem netuvoties. Baltijas jūrā uz saliņām dzimušie pelēko roņu mazuļi marta vidū jau ir paaugušies un nereti dodas jūrā vieni paši, līdz ar to baltie un pūkainie ronēni jau ir sastopami arī Latvijas piekrastē.

DAP jau vairākus gadus informē iedzīvotājus, kā rīkoties, ja liedagā ieraudzīts ronēns. Iedzīvotājiem nav atļauts ronēnu glābt, kaut kur pārvest, bet, ja dzīvnieks jau ir miris, tad jāinformē vietējā pašvaldība. Turklāt roņu mazuļi cieš no pārmērīgas uzmanības, un cilvēku pārmērīga ucināšanās vai līšana klāt, lai nofotografētos, ronēniem izraisa stresu. Lielākoties ronēniem nekāda palīdzība nav nepieciešama.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:04

Jaunākās diskusijas