Nav skaidrības, kas notiks ar Džemmas Skulmes gleznām

Viktorija Gabrjuna 19.novembris 2019, 17:20
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Pēc izcilās mākslinieces Džemmas Skulmes nāves pagaidām nav skaidrs, kur tiks glabātas Džemmas gleznas, vēstīts Evijas Kalnbērzas un Edgara Olrova materiālā "Pēdējā gaitā dodas tautastērpā" izdevumā "Privātā Dzīve".

Vaicāts, kur un kā tiks glabāts mākslinieces atstātais mantojums - viņas radītās gleznas un Skulmju māja Mežaparkā, Džemmas Skulmes dēls mākslinieks Juris Dimiters sacīja:

"Ideāls variants būtu, ja Mežaparkā būtu muzejs, jo Skulmes ir bijuši mākslinieki trijās paaudzēs. Tur būtu, ko redzēt. Gan Džemmas Skulmes, gan Ojāra Ābola, gan vecvecāku Oto un Marta Skulmes darbi. (..) Vienīgā cerība gan ir uz kādu Eiropas struktūrās strādājošu iniciatīvu," pauda Dimiters.

Tāpat mākslinieks pastāstīja, ka Skulmei palikuši nepabeigti astoņi lielformāta darbi, kas tika gleznoti speciāli nākamā gada februārī paredzētajai izstādei Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Jāatgādina, ka novembra sākumā 94 gadu vecumā mūžībā devusies gleznotāja Džemma Skulme.

Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949.gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

Skulme tiek uzskatīta par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā viņa bija Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotāju skaitā un 1989.gadā tika ievēlēta PSRS Tautas deputātu kongresā.

Skulme bijusi arī LPSR Augstākās Padomes deputāte. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Skulme 1998.gadā parakstījusi Tautas partijas manifestu.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

Skulme bijusi precējusies ar aktieri Artūru Dimiteru un gleznotāju Ojāru Ābolu, ir divi bērni - mākslinieki Juris Dimiters un Marta Skulme, kā arī vairāki mazbērni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:47

Jaunākās diskusijas