Šipsi velta gaišus vārdus mākslinieces Džemmas Skulmes piemiņai

tautaruna.lv 14.novembris 2019, 20:32
 
Ekrānuzņēmums no Instagram
Mūziķis un komponists Jānis Šipkēvics jaunākais jeb Šipsi savā Instagram veltījis siltus un cildinošus atvadu vārdus mūžībā aizgājušajai māksliniecei Džemmai Skulmei.

"Es zinu, ka Džemmas vietā nenāks neviens. Teritorija, ko pārraudzīja viņas gara majestāte, ir neizmērojami liela, un ir grūti noticēt, ka reiz ierastā mutuļojošo domu, viedokļu, vērtējumu un ideju bangojošā jūra kļuvusi par spoguli. Viens liels, milzīgs klusums. Klusums, kurā tagad ir lūkojams visa garā mūža gara bagātību atspulgs. Tas joprojām ir dzīvs un tāds arī būs, kamēr vien mēs tālāk nesīsim viņas koptās vērtības, kamēr vien viņas balss mūsu prātos liks uzturēt staltu stāju - vārda visplašākajā nozīmē.

Džemma Skulme. Cilvēks, kurš brīnījās. Cilvēks, kurš, gluži kā par savu ģimeni, ļoti personiski dzīvoja, pārdzīvoja līdzi latviešu tautai un norisēm valstī.

Renesanses tipa būtne, kas stāvēja pāri priekšstatiem, ko pāģer būt par mākslas dižgaru, leģendāru personību. Gluži otrādi, savā dzivē neesmu sastapis nevienu no aizspriedumiem brīvāku, kurš visas uzkrātās pieredzes un titulus ir spējis pārvērst dzīvā mākslas vielā, mijiedarbības materiālā kopā ar jaunajiem un visjaunākajiem. Džemma sevī iemiesoja laikmetīgumu. Manā skatījumā tieši viņas tēlā ir piedzimis 20.gadsimta otrās puses mākslas muzejs. Nu atlicis vien to pārvērst reālā ēkā, kurā ar pilnu jaudu ikkatrs varētu mesties viņas krāsu un ideju jūrā.

Aiziet Džemma, aiziet laikmets, bet palicējiem atnāk atbildība jaunā kvalitātē - mums nest šīs idejas tālāk. Es ticu, ka Džemma tagad ir drošā vietā, kļuvusi par krāsas gaismu un plūst pāri Dieva visskaistākajam audeklam.

Mūsu trausli smalkā granddāma ir atpakaļ vidē, kurā viņa var būt aktīvs procesu veidotājs bez jebkādiem fiziskās pasaules apgrūtinājumiem. Džemmas acīs Latvija vienmēr bijusi lielvalsts, cilvēks - bezrobežu domrades būtne, sadzīve - jēgpilna dzīves sastāvdaļa, visubeidzot, māksla - dzīves jēgas augstākā būtība.

Mana mīļā gara tuviniec, vislielākā autoritāte un vismīļākais atbasts. Džemma! Man jūsu ļoti pietrūks.

Šī bijusi visneparastākā draudzība manā mūžā, kas iemācījusi dzīvi ieraudzīt vēl nepieredzētā detalizācijā. Par to es jums, mīļā Džemma, būšu pateicīgs katru savas dzīves dienu, ar lielu atbildību cenšoties mūsu satikšanās punktā uztverto saglabāt, iemiesot un iemācīt saviem pēctečiem. Mūžīgā pateicībā un mīlestībā, Jānis Š.," ierakstu pie kopbildes ar mākslinieci noslēdz dziedātājs.

View this post on Instagram

A post shared by Jānis Šipkēvics (@shipseanet) on

Jau ziņots, ka 9. novembra rītā 94 gadu vecumā mūžībā devās gleznotāja Džemma Skulme.

Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949.gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā. Skulme tiek uzskatīta par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju.

Atvadīšanās no mākslinieces notiks sestdien, 16. novembrī, plkst.15 Rīgas Doma baznīcā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas