Salceviča sašutusi par Latvijas influenceru topu; arī citi blogeri neklusē

Baiba Puriņa 16.oktobris 2019, 19:31
 
Ekrānšāviņš no Instagram/ Indra Salceviča
Stiliste un blogere Indra Salceviča bieži sociālajos tīklos publicē atklātu viedokli par dažādiem jautājumiem. Nesen viņa iepazinusies ar Latvijas influenceru topu un sociālajos tīklos dalās pārdomās par novēroto.

Salceviča savā Instagram kontā dalījusies ar secinājumiem par nesen publicēto Latvijas influenceru topu.

"Slimojot iepazinos ar tikko kā izsludināto Latvijas influenceru topu. Atklāju daudz interesanta - piemēram, to, ka par Latvijas influenceri sauc arī kādu kontu, kurā publicēti Rīgas skati. Pamanīju arī vēl kādu niansi - šajā topā nav Latvijas krievu valodā runājošie blogeri. Pat starp sportistu vai youtuberu rindām tādu nav. Man jautājums - kā tā? Ja Tu runā krieviski, tad Tu neesi Latvijas blogeris? Un tad, ja Tavi posti ir angļu valodā, tad esi? Tops jau nav slikts - uzzināju par daudzām jaunām sejām," raksta stiliste.

Tomēr Indra neslēpj, ka uzskata - šāds tops veidots subjektīvi: " [...] tas laikam ir skumji, jo man šķiet, ka Latvijā ir daudz blogu ar lielisku saturu. Arī fitnesa entuziastus es kaut kā topā nesaskatīju. Es, protams, saprotu, ka varu izsaukt kādu negāciju vētru par šo, bet man patiesi gribētos redzēt topu, kuru veidotāji nesastādītu pēc savas gaumes un interesēm. Man šķiet, ka dažas Latvijas krievvalodīgās meitenes patiesi ir pelnījušas būt tajā simtniekā. Par valodu runājot, īsti laikam nesaprotu arī latviešu blogerus, kuri veido saturu angliski, jo Instagramā ir taču poga "translate"."

Salcevičas ierakstu komentējuši arī vairāki pazīstami Latvijas influenceri. Piemēram, latviešu influenceris Niklāvs, kurš iekļuvis arī Baltijas ietekmīgāko influenceru topā, raksta: "Pilnīgi piekrītu, lai arī kā to uztvertu citi, bet, manuprāt, vai nu šādi “topi” jāveido vairāk un no dažādām perspektīvēm/aģentūrām, vai arī nav jāveido vispār. Interesanti, kā viņi tur to visu salikuši, man ar pavisam cits viedoklis." Arī modes blogere Alina Keller piekrīt Salcevičas viedoklim: "Jā, ļoti žēl, ka tā notiek joprojām! Es īsti pat teikt negribēju neko par to topu, jo ir ļoti skumīgi saprast - ja es runāju krieviski man līdz mūža beigām Latvijā būs kaut kādas nesaprašanās momenti."

Tomēr dziedātāja un tekstu autore Marta Kukarane norāda: "Manuprāt, ja nekļūdos (un es esmu no aģentūras, kas rīko zīmolu topu ik gadu), šis tops tiek sastādīts nevis subjektīvi un piedaloties kaut kādai atlases komisijai, bet gan mehāniski, liekot lietā algoritmus un kaut kādus tīri tehniskus rīkus, kas samet visus vienā katlā un aukstasinīgi izskaitļo gala rezultātu, atmetot neaktīvos un "indiešu" sekotājus utt., aprēķinot aktivitāti, reach utt. Neviens nesēž un neizvēlas, kurš būtu pelnījis tur būt un kurš ne, jo, pa lielam, tam nav laika un nevienam par to nemaksā. [...] Šo topu neviens nepasūta un par tā stādīšanu neviens arī nemaksā. [...] Nav tādas inluenceru izpētes aģentūras, kurā cilvēkiem maksātu algu par to, ka viņi sataisa objektīvus topus pa segmentiem un vecumiem."

View this post on Instagram

A post shared by Indra Salcevica (@indrasalcevica) on

Jau vēstīts, ka oktobrī pirmo reizi tika publicēts Baltijas „Instagram” influenceru tops. Latvijas Instagram influenceru top 5 veido - @niklavs, @movieevelina, @kporzee, @lauriszalans, @betabeidz.

Jāpiezīmē, ka komunikācijas aģentūras "A. W. Olsen & Partners" un "Instagram" un "YouTube" blogeru analīzes platformas "HypeAuditor" veiktais pētījums liecina, ka 53 % influenceru Baltijā ir novērojamas krāpšanas pazīmes. Latvijā rezultāti ir tādi paši. Pētījums tika organizēts šā gada septembrī, izanalizējot vairāk nekā 5000 profilu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:11

Jaunākās diskusijas