Sandra Kalniete dalās ar vēsturisku foto

tautaruna.lv 9.septembris 2019, 19:02
 
Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency
Politiķe un eiroparlamentāriete Sandra Kalniete pirmdien dalījusies ar zīmīgu foto par godu Ārlietu ministrijas simtgadei.

"Šodien Latvijas Republikas Ārlietu ministrija svin savu 100gadi. Tie man ir lieli un dziļi personīgi svētki, jo esmu piedzīvojusi ministrijas atdzimšanas pirmos soļus. Es ļoti lepojos ar saviem ārpolitiskā dienesta kolēģiem.

Pirmajos gados mēs izturējām asiņaino janvāri un augusta puču, piedzīvojām, kā rakstāmmašīnas un teletaipu aizstāj datori un internets. 1991. gada janvārī mēs bijām gatavi sliktākajam, taču neatstājām ministriju un, tur nakšņodami, turpinājām strādāt.

Nekurnēdami, mēs četrkārt esam pārcēlušies no vienas ēkas uz citu, strādājuši neapkurinātās telpās un pārcietuši izdzīvošanai neiespējami zemas algas. Mēs, pirmās piecgades iesaukums, ministrijā ienācām ar viduvējām svešvalodu zināšanām, pieticīgu priekšstatu par ārlietām un pasauli aiz Padomijas robežām. Šim posmam sekoja grūta darba gadi, kad pārējās ministrijas uzskatīja, ka integrācija ES un NATO ir tikai Ārlietu un Aizsardzības ministriju lieta. Un tad uzvaras un triumfa brīži Kopenhāgenā un Prāgā, kad Latvija tika uzņemta ES un NATO. Mēs esam veidojuši sevi, auguši un attīstījušies kopā ar ministriju - mēs, ikviens un katra, esam tās dzīvā vēsture.

Fotogrāfijā: ar Intu Upmaci pēc ASV prezidenta Džordža Buša paziņojuma par diplomātisko attiecību atjaunošanu ar Latviju 1991. gada 2. septembrī," raksta politiķe.

"Mūsu ārlietu dienesta stiprais pamats vienmēr ir bijuši tās cilvēki - vispusīgi diplomāti un spožas personības, kuras starpkaru, okupācijas un Latvijas valsts atjaunošanas laikā ir iestājušās par Latviju un tās interesēm pasaulē. Tādēļ ceru, ka šī vietne sniegs interesantu un daudzpusīgu ieskatu par mūsu ārlietu dienesta vēsturi, diplomātiem un viņu devumu cauri laiku lokiem - no brīža, kad dibināta Latvijas Republika, okupācijas apstākļos, trimdā un atjaunojot Latvijas valstiskumu," ministrijas simtgadē raksta ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:57

Jaunākās diskusijas