"Es toreiz skatījos kā brīnumā"; Agnese Zeltiņa velta īpašus vārdus Vijai Artmanei

tautaruna.lv 21.augusts 2019, 18:12
 
Emīls Desjatņikovs/F64
Aktrise Agnese Zeltiņa soctīklos veltījusi sirsnīgus vārdus leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei 90 gadu jubilejā.

"Aktrise ar Lielo Burtu, kuru man bija tas gods pazīt, būt uz vienas skatuves un dalīt vienu ģērbtuvi Jaunajā Rīgas teātrī. Uz skatuves kā partneres mēs satikāmies kā Aukle un Džuljeta Kārļa Auškāpa iestudētajā “Romeo un Džuljeta“ 1994. gadā un Alvja Hermaņa iestudējumā Stendāla “Traktāts par mīlestību “ 1999.gadā," stāsta Zeltiņa.

"Taču visspilgtāk atmiņā vēl kā pusaugu meitenei, man palicis prātā kā pēc izrādes Dailes teātrī 70.gadu beigās jau no jaunās ēkas Brīvības ielā 75 pēc izrādes, ko ar savu mammu, teātra kritiķi, bijām tikko noskatījušās, pa aktieru dienesta izeju iznāca VIŅA. Stalta, cēla, baltā beretē un gaišu apmetni ap pleciem... Es toreiz skatījos kā brīnumā un klusi nodomāju... Dieviete... Talants, iznesība, skaistums un nesalaužamība - lūk viņas Bezgalības atslēga. Karaliene," ar iespaidiem dalās Zeltiņa.

Zeltiņa arī norāda, ka viņas mīļākā filma ar Artmani ir Jāņa Streiča režisētā "Teātris".

Jāatzīmē, ka šodien, 21. augustā, tiek atzīmēta leģendārās aktrises 90. dzimšanas diena. Vija Artmane bija viena no izcilākajām 20. gadsimta latviešu teātra un kino aktrisēm. Kopumā viņa tēloja vismaz 85 lomas uz teātra skatuves un piecdesmit - kinofilmās. Pirmie lielie panākumi atnāca ar Džuljetas lomu Šekspīra lugā "Romeo un Džuljeta" Dailes teātrī, kur viņas partneris bija Eduards Pāvuls. Filmēties Artmane sāka 1956. gadā Rutas lomā Rolanda Kalniņa filmā "Pēc vētras". Artmane filmējās ne tikai Rīgas kinostudijas filmās, bet ar lieliem panākumiem arī ārpus Latvijas.

Aktrise mira 79 gadu vecumā, 2008. gada 11. oktobrī, Strenču psihiatriskās slimnīcā, kur pavadīja savas pēdējās dzīves nedēļas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas