Krištopana meita sūkstās par nedienām ar VID

tautaruna.lv 25.maijs 2019, 10:37
 
Emīls Desjatņikovs/ F64 Photo Agency
Ekspremjera Viļa Krištopana meita Nikola, kura arī nodarbojas ar uzņēmējdarbību, mikroblogošanas vietnē twitter pavēstījusi par nedienām, kas radušās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbības rezultātā.
"Ar VID ir smagi. Februārī 3 mūsu ienesīgākajiem īrniekiem (2 no tiem ēdināšanas firmas, protams) tika iesaldēti konti, līdz ar to mums tas bija milzu sitiens, kad praktiski trešdaļu, ja ne vairāk, no ienākumiem nevarējām laicīgi saņemt," situāciju klāsta Nikola.

Viņa arī uzsver līdz šim viss īrniekiem bijis kārtībā. "Ir jābūt iemeslam, kādēļ šogad uz sitiena visiem saldēja kontus. Un iesaldēja tiešām par kepeiku parādu, līdz ar to, gan mums, gan pašiem īrniekiem ir lielāki zaudējumi nekā VID ienākumi no šīs rīcības."

Tikmēr citi komentētāji norāda, ka šajā situācijā VID nav vainīgs par to, ka konkrētie uzņēmumi, vai šajā gadījumā īrnieki, piemēram, nav maksājuši nodokļus, turklāt diez vai uzņēmuma konti esot iesaldēti 1 eiro parāda dēļ.

Vēl šī gada martā VID vadītāja Ieva Jaunzeme sarunā ar ziņu aģentūru LETA klāstīja par situāciju par nodokļu parādiem valstī. Valsts ieņēmumu dienestam (VID) patlaban ir svarīgi nepieļaut nodokļu parādu pieaugumu, kā arī mēģināt atgūt vēl atgūstamos parādus.

Vaicāta, ko darīt ar apjomīgajiem nodokļu parādiem, kuri veido apmēram miljardu eiro, Jaunzeme norādīja, ka šī summa ir jādala trijās daļās.

"Miljardā ir arī tie parādi, kuru nomaksa ir pagarināta, un arī tie, kur ir ierosināti maksātnespējas procesi. Es kolēģus esmu lūgusi atzīmēt, ar kuriem maksātnespējas administratoriem sadarbība ir labāka, ar kuriem - nē. Tad mēs varam doties uz Maksātnespējas kontroles dienestu un izrunāt, kā sadarbību uzlabot vēl. Turklāt kopš mēs uzņēmumiem piemērojam nodrošinājumus, situācija ir daudz labāka. Tāpat situācija ir ļoti uzlabojusies kopš maksātnespējas administratoru reformas. Procesi rit daudz ātrāk," stāstīja Jaunzeme.

Jautāta, vai bezcerīgie parādi nebūtu vienkārši jānoraksta, Jaunzeme norādīja, ka norakstīt var pagūt vienmēr. VIDvadītāja norādīja, ka 50% no parādiem nav segti ne ar kādu mantu un, visdrīzāk, tos piedzīt neizdosies, taču VIDvispirms darbosies ar tiem parādiem, kurus var piedzīt. Tāpat galvenais uzdevums ir šo parādu pieaugumu neielaist tālāk.

"Ar šo uzdevumu sokas labāk. To mēs redzam kaut vai tādēļ, ka parāda apmērs samazinās, nevis aug. Arī uzņēmēji ar mums daudz ātrāk kontaktējas. Katru mēnesi parādnieku saraksts tiek aktualizēts, un ar to nekavējoties notiek darbs. Pirmkārt, netiek pieļauti tik gari nodokļu parādu veidošanās periodi, otrkārt, uzreiz tiek piemēroti nodrošinājumi," sacīja Jaunzeme.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas