Žaklīna Cinovska dusmīga par situāciju Latvijā

tautaruna.lv 11.maijs 2019, 12:21
 
Oksana Džadana/ F64 Photo Agency
Šonedēļ Labklājības ministrija informēja, ka nākamgad uz Jāņiem, iespējams, valstī būs piecas brīvdienas. Lai gan varētu šķist, ka tik daudz brīvdienu iepriecinās lielu daļu valsts iedzīvotāju, pazīstamā producente un režisore Žaklīna Cinovska ir pretējās domās.

"Vai lūdzu kāds var paskaidrot, kas tas par sviestu? Kā valsts, kura ir tik nabadzīga, kurā tik mazas pensijas, pabalsti, algas un IKP var atļauties tik daudz atpūsties? Tik daudz slinkot!? Pasakiet, dārgie likumdevēji kā? Ar katru šādu papildus brīvdienu privātais uzņēmējs tiek vēl vairāk izputināts, kamēr Jūs, valsts ierēdņi par fiksēto algu varat mierīgi sliknot. Un arī darba ņēmejam pie kājas, kur, lai darba devējs ķer algu ko izmaksāt. Vai šādi varbūt Jūs domājat veicināt izslavēto vienlīdzību," ierakstā sociālajā tīklā facebook savu sašutumu neslēpj režisore.

"Nevienā normālā rietumu valstī šādas brīvdienas nepārceļ. Kapēc, tepat Igaunijā, pēc viņu Neatkarības svētku dienas, ja tā iekrīt sestdien vai svētdien- nav vēl viena brīvdiena pirmdiena? Kapēc igauņiem pēc 3 Lieldienu brīvām dienām- Lielās piektdienas un Lieldienām, pirmdiena- otrās Lieldienas ir normāla darba diena, nevis vēl ceturtā atpūtas diena? Kamdēļ arī 31.decembris nevienai citai valstij nav svētki? Nevienā, tikai pie mums!! Un šajās uzskaitēs nav pat tās pārliktās darba dienas, kas būsim godīgi- navpilnvērtīgas darba dienas. Cik tādu mums vēl ir, piemēram, šomēnes vien!?"

Ž.Cinovska arī norāda, ka viņai ir aizdomas, ka ne igauņi ne citas turīgās valstis, vienkārši nevar atļauties zaudēt vienu miljonu dienā. "Tas ir tik, cik zaudē tautsaimniecība valstī, katrā šādā papildus izgudrotā brīvdienā. Tas tak pat aprēķināts un par to runā visi uzņēmēji. Tāpat kā visi atbildīgie algotņi klusē tāpat kā darba ņēmēji tikai vaimanā, kapēc tik mazas algas? Piecas dienas no vietas neko nedaram, bet tad kliedzam, ka naudas pa maz!!"

"Nezinu... mani bērnībā mācīja, ja gribi ko sasniegt- ir jāstrādā. Ja vēlies ko panākt, nedrīkst slinkot. Darbs ir tas, kas attīsta, darbs ir tas ar ko var daudz ko panākt.Lai gan... kāda starpība, miljoniņš mūsu valstī šurp, miljoniņš turp... Mūsu megavalstij tāda sīknauda vien ir. Valsts rullē, turpinam tik atpūsties tālāk," ieraksta nobeigumā vēsta režisore.

Jau vēstīts, ka nākamajā - 2020. gadā - 22. jūnija darba dienu, kas iekrīt pirmdienā starp svētdienu 21. jūniju un svētku dienu 23. jūniju no valsts budžeta finansējamās valsts pārvaldes iestādēs, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, ir iecerēts pārcelt uz sestdienu, 2020. gada 13. jūniju. Līdz ar to uz Jāņiem valstī varētu būt piecas brīvdienas.

Rīkojuma projekts „Par darba dienas pārcelšanu 2020. gadā” ceturtdien, 9. maijā, izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdības sēdē.

Darba likumā ir noteikts, ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. Rīkojums par šādu darba dienas pārcelšanu nākamajā gadā ir jāizdod ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1. jūlijam.

Saskaņā ar likumu ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā darba dienā, šī diena tiek uzskatīta par darbinieka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, tā tiek atstrādāta citā laikā. Darba dienas pārcelšanas gadījumā minētais darbs nav uzskatāms par virsstundu darbu.

2020. gada 22. jūnijs plānota kā vienīgā darba diena, kuru nākamajā gadā plānots pārcelt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:41

Jaunākās diskusijas