Linda Leen velta emocionālus vārdus Parīzes Dievmātes katedrālei

tautaruna.lv 18.aprīlis 2019, 17:25
 
SCANPIX
Pirmdien teju visas pasaules medijus pāršalca ziņa par to, ka liesmas plosa 850 gadus seno Parīzes Dievmātes katedrāli. Kamēr cilvēki ziedo līdzekļus, lai vēsturisko celtni pēc iespējas ātrāk atjaunotu, tikmēr latviešu dziedātāja Linda Leen tai veltījusi emocionālus un sirsnīgus vārdus.
"Pāris nedēļas atpakaļ, brienot Farewell Spit lielo kāpu Jaunzēlandē, apjautu cik neizbēgami šī 30 km garā, smalkā smilšu strēle okeānā un tās reljefa vaibsti katru dienu mainās. Plūst. Burtiski. Un atceros, ka iekšēji devu šai pieredzei virsrakstu- “Temporary beauty”. Viss ir pārejoši. Priekpilnais, skumjais, skaistais, sāpīgais, tas, kas domās un atmiņās un tas, kas matērijā, visbeidzot- viss dzīvais. Tieši tāpēc tik vērtīgs mums ir viss pārejošais. Jo nenotverams, nepiesavināms, neiekapsulējams," savu vēstījumu sāk dziedātāja.

"Es apsēdos un ieņēmu šo satriecoši skaisto ainavu. Vienkārši apstājos un apzināti biju klāt. Jo pēc stundas tā jau būs cita “bilde”. Un tieši tas ir skaisti! Dižo skaistumu nevar pieradināt vai piesiet, tas kā enerģijas nezūdamības likumā pārveidojas un pārdzimst. Ļaut tam notikt ir pieņemt lietu dabisko plūdumu, nepieķerties neizbēgami aizejošajam un celties atkal radīt no jauna," raksta mūziķe, kura pie ieraksta publicējusi 2012.gadā uzņemtas Parīzes Dievmātes katedrāles fotogrāfijas.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka esplanādē pie ugunsgrēkā smagi cietušās Parīzes Dievmātes katedrāles tiks uzcelta pagaidu koka baznīca, kura būs pieejama cilvēkiem līdz vēsturiskās katedrāles atjaunošanai, ceturtdien paziņojis Parīzes Dievmātes katedrāles galvenais priesteris monsinjors Patriks Šovē.

"Mēs nedrīkstam teikt, ka katedrāle ir slēgta uz pieciem gadiem un viss," intervijā televīzijā norādīja Šovē.

Lai dotu iespēju ticīgajiem pulcēties kaut kur Parīzes Dievmātes katedrāles tuvumā, viņš ierosinājis uzbūvēt pagaidu baznīcu esplanādē pie katedrāles.

Šovē sacīja, ka Parīzes mērs Anna Idalgo ir atbalstījusi viņa ideju un piekritusi atvēlēt daļu esplanādes koka būvei.

Monsinjors norādīja, ka koka dievnamā priesteri varēs uzrunāt daļu no miljoniem tūristu, kas katru gadu apmeklē Parīzes Dievmātes katedrāli.

Francijas prezidents Emanuels Makrons solījis, ka atjaunos katedrāli piecu gadu laikā, un valdība paziņojusi, ka tiks rīkots starptautisks arhitektūras konkurss, lai izlemtu, vai un kā būtu atjaunojama ugunsgrēkā iznīcinātā katedrāles smaile.

Šovē apgalvoja, ka pagaidu dievnams tiks uzcelts ātri, tiklīdz esplanāde tiks atvērta pēc katedrāles nostiprināšana darbiem.

Domājams, ka ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās nejauši smailē veikto restaurācijas darbu laikā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:56

Jaunākās diskusijas