Režisors skaidro, kādēļ Dziesmusvētkus salīdzinājis ar diktatūras režīma svētkiem

tautaruna.lv, Lelde Veinberga 13.jūlijs 2018, 14:00
 
Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency
Kā iepriekš vēstīts, armēņu izcelsmes kinorežisors Aiks Karapetjans dalījās ar saviem iespaidiem par Dziesmusvētkiem, kas izsauca neizpratni sociālajos tīklos. Tagad režisors paskaidrojis savu teikto.

Kā ziņots, Karapetjans izteicās, ka pirmo reizi nedaudz paskatoties "šo pasākumu" palicis baisi - izskatījušies pēc svētiem kādā diktatūras režīmā. Tas sacēla vētru sociālajos tīklos. Tagad režisors skaidrojis savu teikto.

Ja 150 gadu laikā DzSv nepadarīja Jūs tik stiprus, ka pat tizla, nenozīmīga un nekonkrēta tvīta dēļ esat satrakojušies tik spēcīgi, tad rodas jautājums - kāda tam visam ir jēga?

"Man tā ir apnikusi šī tēma, ka tomēr atļaušos šeit paskaidroties, lai daudzie klātesošie saprot vienu būtisku lietu: es nepaudu viedokli, bet iespaidu par "Māras Zemi", kuru es nenosaucu sava tvītā, lai neaizvainotu savu kolēģi (varbūt tā bija mana kļūda), kuru ļoti cienu. Pašreklāma man interesē vismazāk šajā pasaulē, ticiet man.

Par salīdzinājumu ar “režīmu” - tam ir savi pamati, jo Deju svētki paradījās tieši padomju laikā. Tur ir raksturīga ‘pakazuha’ tāda tipa režīmam, kur sakars ar senām tradīcijām ir tikai ornamentos, kurus mēs varam redzēt tikai kopplānos. Nedomāju, ka Jūsu senči varēja savākties pirms 500 gadiem un to izpildīt. Ja 150 gadu laikā DzSv nepadarīja Jūs tik stiprus, ka pat tizla, nenozīmīga un nekonkrēta tvīta dēļ esat satrakojušies tik spēcīgi, tad rodas jautājums - kāda tam visam ir jēga?

Es ienīstu tukšu patriotismu un jebkādus pasākumus ar karogiem, ne tikai Latvijā, bet jebkur citur. Tam nav nekāda sakara ar senām pagāniskām tradīcijām. Latviešiem pietrūkst pašironija, pārāk nopietni sevi uztverat. Lieciet mani un sevi miera. Paldies visiem!" ierakstu noslēdz režisors.

Kā ziņots, no 30. jūnija līdz 8.jūlijam Rīgā norisinājās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kuros piedalījās vairāk nekā 42 000 dalībnieki. Šoreiz svētki notika Latvijas valsts simtgades zīmē.



Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:26

Jaunākās diskusijas